Zbioru kukurydzy na ziarno dokonuje się w pełnej dojrzałości, gdy zawartość suchej masy przekracza 60%. Najkorzystniej jest, gdy sucha masa w ziarnie wynosi co najmniej 70-75%, co pozwala znacznie ograniczyć koszty dosuszania ziarna i zmniejsza uszkodzenia ziarna podczas omłotu.
Termin zbioru przypada najwcześniej w drugiej lub trzeciej dekadzie września. Warunki pogodowe w naszym kraju nie zawsze są na tyle sprzyjające, by ziarno podczas zbioru miało wilgotność rzędu 25-30%. W warunkach zwiększonej wilgotności powietrza na niedojrzałych roślinach rozwijają się szybko choroby grzybowe.
Ziarno kukurydzy w ciągu 24 godzin po zbiorze powinno być poddane procesowi dosuszenia lub zakiszone, gdyż wilgotne i zanieczyszczone ziarno szybko ulega zagrzaniu i zepsuciu.
Tab.1. Zawartość składników pokarmowych (g) w 1 kg dosuszonego lub kiszonego ziarna kukurydzy (IZ-PIB, 2020)
Wyszczególnienie | Rodzaj ziarna kukurydzy | |
Dosuszone | Kiszone | |
Sucha masa
Białko og. Tłuszcz sur. Włókno sur. Popiół Lizyna Metionina + cystyna Ca P JPM JPŻ BTJP BTJN BTJE |
868,4
125,9 46,7 26,1 16,2 2,8 3,8 0,6 3,8 1,21 1,21 58 80 101 |
652,9
105,2 42,5 28,0 18,8 1,57 2,41 0,36 4,19 0,86-1,22 0,81-1,23 38-58 52-79 66-101 |