Kujawsko-Pomorskie na Grüne Woche 2010

0
366

W piątek (15 stycznia) rozpoczynają się Międzynarodowe Targi Grüne Woche 2010 w Berlinie. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego po raz kolejny przygotowuje stoisko regionalne. Targi to świetna okazja do promocji gospodarczej naszego województwa w Europie. Najbliższa edycja potrwa do 24 stycznia. Jest to jedna z najważniejszych imprez poświęconych gospodarce żywnościowej, rolnictwu i ogrodnictwu.

Impreza przyciąga co roku pół miliona zwiedzających oraz 3500 dziennikarzy, którzy mają okazję do degustacji napojów, wyrobów i potraw ze wszystkich zakątków globu. Dla wystawców to przede wszystkim szansa sprawdzenia, czy ich produkty odpowiadają niemieckim i europejskim podniebieniom oraz porównania swoich szans obecności na rynku międzynarodowym. Grune Woche to również liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i ekonomicznej.

W tegorocznej edycji na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego, które zajmie powierzchnię 100 metrów kwadratowych, zaprezentują się:
– Zakłady Mięsne MAT z Czerniewic (laureat konkursu na najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw 2009)
– firma Art-Szkło” wykonująca rękodzielnicze przedmioty ze szkła
– Okręg Toruń Polskiego Związku Wędkarstwa, prezentujący ofertę turystyczno-wędkarską związaną z gospodarstwami agroturystycznymi oraz informację o efektach wieloletniej współpracy ze związkiem wędkarskim Brandenburgii, a przede wszystkim na temat skutecznej restytucji jesiotra ostronosego w rzekach polskich i niemieckich.

Na stoisku promocyjnym znajdą się również regionalne produkty tradycyjne z terenu województwa:
– produkty z gęsi: okrasa z gęsiny, półgęsek, smalec z gęsi
– ogórki kwaszone
– szynka swojska,
– miody z regionu Dolnej Wisły
– powidła z Doliny Dolnej Wisły
– orzechy
– owoce suszone,
– olej rzepakowy – tłoczony na zimno
– chleb na zakwasie
– kajmak i produkty z kajmakiem: kruche babeczki z kajmakiem, rogaliki z kajmakiem, mazurki z kajmakiem”
– mięso i produkty mięsne (Zakłady Mięsne MAT z Czerniewic): golonka pieczona, extra biała parzona, kiełbasa pieprzowa , kiełbasa Bohuna, kiełbasa krakowska extra, polędwica dojrzewająca, szynka z Czerniewic, polska wędzona..

Prezentacja produktów tradycyjnych i regionalnych na stoisku województwa stanowi kontynuację “”Kulinarnej podróży po Kujawach i Pomorzu””, imprezy, która odbyła się w Berlinie i Brandenburgii w sierpniu i wrześniu ubiegłego roku. Duże zainteresowanie tymi produktami ze strony odbiorców niemieckich stanowi zachętę dla producentów z regionu do kontynuacji starań o dalsze pozyskiwania rynku niemieckiego.

“””

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności