fbpx

Którą formę azotu stosować w nawożeniu?

W nawozach dostępne są trzy formy azotu, azotanowa (zwana inaczej saletrzaną – N-NO3), amonowa (N-NH4+) i amidowa (N-NH2). Dziś podpowiadamy, w jakich warunkach stosować każdą z nich.

Forma azotanowa obecna jest w saletrze amonowej, wapniowej i sodowej oraz w saletrzaku. Dodatkowo w saletrze amonowej i saletrzaku występuje forma amonowa azotu. Poza tym formę amonową zawiera również siarczan amonu. Z kolei amidową formę azotu możemy zastosować w moczniku. Każda z tych form charakteryzuje się innym sposobem działania, a w konsekwencji tego wymaga innego sposobu aplikacji. Zastosowanie odpowiedniej formy azotu zależy w dużym stopniu  od aktualnych potrzeb roślin oraz od terminu jej aplikacji.

Forma azotanowa

Forma azotanowa azotu jest formą typowo pogłówną, co wynika z jej szybkiego działania, powodującego że roślina w krótkim czasie zaopatrzona jest w azot. Przyjmuje się, że jest to forma na uzupełnienie azotu, a nie na aplikację dużej dawki tego składnika pokarmowego, gdyż działa ona szybko, ale w dość krótkim czasie. Forma ta działa lepiej w wyższych temperaturach. Atutem formy azotanowej azotu jest brak konieczności mieszania jej z glebą. Jednakże azot azotanowy, ze względu na możliwość łatwego przemieszczania się w glebie, łatwo ulega stratom w wyniku wymycia w głąb profilu glebowego. Może również przyczynić się do zmniejszenia mrozoodporności roślin, gdyż wpływa na większe uwodnienie tkanek roślin. Dlatego też nie powinien być stosowany w okresie jesiennym. W glebie azot, podobnie jak inne składniki nawozowe, wchodzi w interakcje z innymi pierwiastkami. Forma azotanowa azotu sprzyja pobieraniu przez rośliny potasu, magnezu i wapnia. Dodatnio na nawożenie formą azotanową reagują buraki cukrowe.

Forma amonowa

Forma amonowa azotu jest formą typowo przedsiewną. Jest ona wolniej pobierana przez rośliny i w odróżnieniu do formy azotanowej może być zatrzymywana w glebie. Po zastosowaniu formy amonowej wskazane jest jej wymieszanie z glebą. Zaletą formy amonowej jest jej dobre działanie również w niskich temperaturach, co jest bardzo ważne w okresie wiosennym. Warto pamiętać, że w glebach o odczynie obojętnym forma amonowa jest lepiej pobierana przez rośliny niż forma azotanowa. Forma amonowa przyczynia się do rozwoju systemu korzeniowego oraz korzystnie wpływa na pobieranie przez rośliny fosforu, siarki i boru. Jest ona preferowana przez takie rośliny jak kukurydza i ziemniaki.

Nawozem zawierającym jednocześnie formę amonową i azotanową azotu jest saletra amonowa. Nawóz ten może być stosowany zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie. Najdłuższemu rozkładowi w glebie ulega, obecna w moczniku, forma amidowa azotu, która musi przekształcić się do formy amonowej, a w dalszej kolejności może przejść do formy azotanowej. Po aplikacji konieczne jest jej wymieszanie z glebą. Przejście formy amidowej w formę dostępną dla roślin wymaga wody i odpowiedniej temperatury. Przy temperaturze 5ºC azot amidowy przechodzi do formy amonowej w ciągu około dwóch tygodni, zaś przy temperaturze około 10ºC proces ten zachodzi w ciągu około 8 dni. Forma ta efektywniej więc działa w wyższych temperaturach. Zaletą tej formy azotu jest udostępnianie roślinom azotu przez długi okres czasu. Nawozy zawierające amidową formę azotu są nawozami uniwersalnymi i mogą być stosowane zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie.

Baner SFD - aktualizacja 29.10.2024

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.