reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych. Debata główna drugiego dnia EFR w Jasionce

Drugiego dnia Europejskiego Forum Rolniczego 2025 w Jasionce debata główna dotyczyła konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych. Eksperci branżowi i przedstawiciele rządu zastanawiali się nad tym, co jeszcze można zrobić aby polska żywność podbijała kolejne rynki.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Debatę prowadził Karol Bujoczek, Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów AgroHorti Media Sp. z o.o., a udział w niej wzięli:

– Miłosz Motyka, Wiceminister Klimatu i Środowiska,

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

– Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,

reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

– Andrzej Gantner, Wiceprezes Zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców

– Szymon Borucki, Prezes Zarządu Polmlek Trading Sp. z o.o.

– Jacek Strzelecki, Prezes Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO.

– Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych,

reklama
Baner Sumiagro

Jak poprawić konkurencyjność polskiej żywności na rynku?

Eksperci podczas debaty wskazali główne bolączki polskiego sektora produkcji żywności. Wśród nich dominowały 2 obszary: wysokie koszty produkcji i przetwórstwa oraz nadmierne regulacje administracyjne.

– To, że mamy energetykę opartą na źródłach wysoko emisyjnych i na węglu, wpływa na wysokie koszty energii. Wydobycie węgla w Polsce jest 2 razy droższe niż import węgla z państw trzecich. Mamy zaszłości – brak bilansowania rynku energii w kraju. Do tego mamy problem z magazynowaniem energii i w okresach większego poboru musimy energii dokupić ją spoza kraju – mówił Miłosz Motyka.

– Potrzebujemy wielu deregulacji w przepisach, ponieważ obecne bariery prawne naszą konkurencyjność obniżają. To wszystko generuje koszty w całym łańcuchu żywnościowym, a nimi na rynkach musimy konkurować – wskazywał Andrzej Gantner.

Ekoschematy sprzyjają niższej emisyjności CO2

Z kolei prezes KRIR Wiktor Szmulewicz zauważył, że rolnicy ponoszą koszty wymagań środowiskowych i biorą na siebie koszty tego procesu.

– Wprowadzenie ekoschematów sprawiło, że emisyjność CO2 spadła i dzięki rolnikom, którzy ją ograniczają, przetwórcy mogą korzystać, bo ich ślad węglowy może być niwelowany. Tu każdy kilogram próchnicy w glebie jest na wagę złota – mówił prezes KRIR.

– Mamy dobrze wykształconych rolników, silne uczelnie wyższe przygotowujące producentów żywności i pracowników sektora rolno-spożywczego. Wprowadzamy wiele innowacji w sektorze produkcji i przetwórstwa, wprowadzamy nowe technologie w całym łańcuchu żywnościowym. To dla nas ważny element i dobry prognostyk na przyszłość – mówił Przemysław Rodkiewicz.

Obejrzyj całą debatę.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI