fbpx
Strona głównaPozostałeKonieczne wsparcie dla francuskiego sektora owczarskiego

Konieczne wsparcie dla francuskiego sektora owczarskiego

Pogłowie owiec we Francji wynosi obecnie około 8,76 mln sztuk. W ciągu ostatnich 25 lat zmniejszyło się ono o 1/3 i pozwala na zaspokojenie tylko 40% popytu na baraninę. N


Spożycie baraniny zmniejszało się we Francji od początku lat 90-tych, podobnie jak spożycie innych gatunków mięsa. Obecnie wynosi ono 4,1 kg na osobę rocznie, co stanowi 5% ogółu spożywanego mięsa. Produkcja baraniny we Francji stanowi 12,5% produkcji w Unii Europejskiej. W handlu zagranicznym tym mięsem Francja zanotowała w 2005 r. deficyt w wysokości 455 mln euro. Owce utrzymuje się obecnie w 40 tys. gospodarstw francuskich. Ich liczba zmniejszyła się o 62% w ciągu 25 lat. 3/4 stad owiec mięsnych liczy mniej niż 160 sztuk. Na zamówienie rządu francuskiego powstał raport dotyczący sytuacji sektora owczarskiego we Francji i metod jego uzdrowienia. Proponuje się między innymi wsparcie (współfinansowane przez Unię Europejską) w wysokości 60 euro na 1 hektar lub na 6 owiec w wypadku ras mięsnych. Ogółem koszt takiego wsparcia wyniósłby 35-40 mln euro rocznie.

(Agra Europe 2007, nr 2249, s. N/3)
W.M.

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.