Pogłowie owiec we Francji wynosi obecnie około 8,76 mln sztuk. W ciągu ostatnich 25 lat zmniejszyło się ono o 1/3 i pozwala na zaspokojenie tylko 40% popytu na baraninę. N
Spożycie baraniny zmniejszało się we Francji od początku lat 90-tych, podobnie jak spożycie innych gatunków mięsa. Obecnie wynosi ono 4,1 kg na osobę rocznie, co stanowi 5% ogółu spożywanego mięsa. Produkcja baraniny we Francji stanowi 12,5% produkcji w Unii Europejskiej. W handlu zagranicznym tym mięsem Francja zanotowała w 2005 r. deficyt w wysokości 455 mln euro. Owce utrzymuje się obecnie w 40 tys. gospodarstw francuskich. Ich liczba zmniejszyła się o 62% w ciągu 25 lat. 3/4 stad owiec mięsnych liczy mniej niż 160 sztuk. Na zamówienie rządu francuskiego powstał raport dotyczący sytuacji sektora owczarskiego we Francji i metod jego uzdrowienia. Proponuje się między innymi wsparcie (współfinansowane przez Unię Europejską) w wysokości 60 euro na 1 hektar lub na 6 owiec w wypadku ras mięsnych. Ogółem koszt takiego wsparcia wyniósłby 35-40 mln euro rocznie.
(Agra Europe 2007, nr 2249, s. N/3)
W.M.
N