21 listopada 2018 roku o godz. 10.00 w Sielinku przy ulicy Parkowej 2, koło Opalenicy (budynek Muzeum Gospodarki Mięsnej), odbędzie się konferencja pt. „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”.
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska zapraszają wszystkich producentów, którzy wytwarzają produkty lokalne, tradycyjne i ekologiczne oraz zainteresowanych żywnością wysokiej jakości do udziału w tej konferencji. Udział w konferencji jest bezpłatny.
Podczas konferencji zostaną przedstawione zasady członkostwa i ubiegania się o krajowe znaki wyróżniające żywność wysokiej jakości.
Przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z Oddziału Terenowego w Poznaniu zaprezentuje aplikację promującą żywność: „Polska Smakuje” – marka produktów spożywczych wysokiej jakości. Przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu przedstawi referat pt. ”Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska – gwarantem żywności lokalnej i tradycyjnej”. Krajowy system jakości żywności „Jakość Tradycja” zreferuje przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego z Oddziału Wielkopolskiego.
Podczas spotkania przedstawiciel Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu omówi temat dotyczący rolnictwa ekologicznego, jakości produktów ekologicznych oraz ich właściwego oznakowania. Ponadto poruszony zostanie temat świadomości konsumenckiej w zakresie żywności wysokiej jakości przez przedstawiciela Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Źródło: WODR w Poznaniu