fbpx
Strona głównaPozostałeKonferencja O!Eko

Konferencja O!Eko

W dniu 9 lutego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja zorganizowana przez ogólnopolską grupę producentów żywności ekologicznej O!eko. Na zdjęciu, od lewej: Liliana Lehrem-Rychel, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia, Marek Chrapek – wiceminister rolnictwa oraz Dorota Metera – sekretarz rady rolnictwa ekologicznego.

Grupa O!eko utworzona została w 2006 roku przez firmy posiadające certyfikat produkcji ekologicznej, stowazyszone w Polskiej Ekologii, które pod wspólną marką O!eko chcą oferować część swoich produktów.
– Podczas ubiegłorocznych targów Biofach w Niemczech, producenci żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi, wpadli na pomysł powołania silnej grupy reprezentującej ich wspólne interesy na rynku – mówi Liliana Rehrer – Rychel, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz właścicielka Piekarni Vini, w której wytwarza się ekologiczne pieczywo. w tej chwili w Polsce, jest ok. 90 zarejestrowanych producentów żywności ekologicznej (lista Inspekcji Kontroli Jakości), z tego 50 czynnie prowadzi produkcję. W naszym stowarzyszeniu działa 20 firm. Oczywiście chcemy pozyskać ich coraz więcej. Będziemy również zachęcać do produkcji ekologicznej żywności inne zakłady.
Na konferencję przybył również Marek Chrapek, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego zdaniem, Polska ma ogromy potencjał w produkcji ekologicznej żywności.
– To co nas wyróżnia na tle krajów starej 15″ to przede wszystkim dużo zdrowsze ziemie, i to, ze u nas nie stosowano i nie stosuje się tak dużych ilości środków ochrony roślin jak za zachodnia granicą. To sprawia, że już na starcie jesteśmy o krok dalej. Pragnę podkreślić, że rolnicy mogą korzystać z wielu programów rolnośrodowiskowych. Trwa również kampania na rzecz rolnictwa ekologicznego w mediach. Pod względem ilości gospodarstw ekologicznych, jesteśmy na ostatnim miejscu w Europie.
Zdaniem Doroty Metery, sekretarza Rady Rolnictwa Ekologicznego, organu opiniotwórczego ministerstwa rolnictwa, w ostatnich kilkunastu latach odnotowuje się cykliczny wzrost ilości tych gospodarstw.
– Od pierwszych kontroli gospodarstw ekologicznych przeprowadzonych w 1990 roku, gdy komisja Atestacji Stowarzyszenia EKOLAND wydała 29 atestów notowano stały rozwój rolnictwa ekologicznego, w różnym tempie, w różnych latach, aż do 2005 roku, kiedy kontrolą objęto 7183 gospodarstwa (0,5% ogólnej liczby gospodarstw) o łącznej powierzchni 167 740 ha (1% ogólnej powierzchni upraw), w tym ponad 1 683 gospodarstw z certyfikatem oraz 99 certyfikowanych przetwórni. Według szacunków w roku 2006 było już 9 tysięcy gospodarstw ekologicznych i 173 przetwórni przetwarzających produkty ekologiczne. W 2007 roku spodziewana liczba gospodarstw ekologicznych ma przekroczyć ilość 12,5 tysiąca. Warto przypomnieć, że jeszcze 17 lat temu było ich ok. 25 – dodaje D. Metera.
Jednak w rozwoju rolnictwa ekologicznego w UE prześciga nas wiele krajów. Dotyczy to przede wszystkim Austrii, gdzie jest prawie 20 tysięcy gospodarstw ekologicznych (10% ogólnej liczby gospodarstw) i Włoch, gdzie prawie 50 tys. gospodarstw ekologicznych zagospodarowuje prawie 1 mln ha użytków rolnych.
Konferencja odbywała się tuż przed wyjazdem producentów żywności ekologicznej na targi Biofach w Niemczech. Stąd też przygotowano degustację produktów ekologicznych, które zaprezentowano na targach. Szczególną uwagę przykuwała niemiecka sałatka ziemniaczana z polskich, ekologicznych ziemniaków.

Tekst i foto M. Simiński
www.wrp.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.