Konferencja O!Eko

W dniu 9 lutego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja zorganizowana przez ogólnopolską grupę producentów żywności ekologicznej O!eko. Na zdjęciu, od lewej: Liliana Lehrem-Rychel, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia, Marek Chrapek – wiceminister rolnictwa oraz Dorota Metera – sekretarz rady rolnictwa ekologicznego.

Grupa O!eko utworzona została w 2006 roku przez firmy posiadające certyfikat produkcji ekologicznej, stowazyszone w Polskiej Ekologii, które pod wspólną marką O!eko chcą oferować część swoich produktów.
– Podczas ubiegłorocznych targów Biofach w Niemczech, producenci żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi, wpadli na pomysł powołania silnej grupy reprezentującej ich wspólne interesy na rynku – mówi Liliana Rehrer – Rychel, prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz właścicielka Piekarni Vini, w której wytwarza się ekologiczne pieczywo. w tej chwili w Polsce, jest ok. 90 zarejestrowanych producentów żywności ekologicznej (lista Inspekcji Kontroli Jakości), z tego 50 czynnie prowadzi produkcję. W naszym stowarzyszeniu działa 20 firm. Oczywiście chcemy pozyskać ich coraz więcej. Będziemy również zachęcać do produkcji ekologicznej żywności inne zakłady.
Na konferencję przybył również Marek Chrapek, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego zdaniem, Polska ma ogromy potencjał w produkcji ekologicznej żywności.
– To co nas wyróżnia na tle krajów starej 15″ to przede wszystkim dużo zdrowsze ziemie, i to, ze u nas nie stosowano i nie stosuje się tak dużych ilości środków ochrony roślin jak za zachodnia granicą. To sprawia, że już na starcie jesteśmy o krok dalej. Pragnę podkreślić, że rolnicy mogą korzystać z wielu programów rolnośrodowiskowych. Trwa również kampania na rzecz rolnictwa ekologicznego w mediach. Pod względem ilości gospodarstw ekologicznych, jesteśmy na ostatnim miejscu w Europie.
Zdaniem Doroty Metery, sekretarza Rady Rolnictwa Ekologicznego, organu opiniotwórczego ministerstwa rolnictwa, w ostatnich kilkunastu latach odnotowuje się cykliczny wzrost ilości tych gospodarstw.
– Od pierwszych kontroli gospodarstw ekologicznych przeprowadzonych w 1990 roku, gdy komisja Atestacji Stowarzyszenia EKOLAND wydała 29 atestów notowano stały rozwój rolnictwa ekologicznego, w różnym tempie, w różnych latach, aż do 2005 roku, kiedy kontrolą objęto 7183 gospodarstwa (0,5% ogólnej liczby gospodarstw) o łącznej powierzchni 167 740 ha (1% ogólnej powierzchni upraw), w tym ponad 1 683 gospodarstw z certyfikatem oraz 99 certyfikowanych przetwórni. Według szacunków w roku 2006 było już 9 tysięcy gospodarstw ekologicznych i 173 przetwórni przetwarzających produkty ekologiczne. W 2007 roku spodziewana liczba gospodarstw ekologicznych ma przekroczyć ilość 12,5 tysiąca. Warto przypomnieć, że jeszcze 17 lat temu było ich ok. 25 – dodaje D. Metera.
Jednak w rozwoju rolnictwa ekologicznego w UE prześciga nas wiele krajów. Dotyczy to przede wszystkim Austrii, gdzie jest prawie 20 tysięcy gospodarstw ekologicznych (10% ogólnej liczby gospodarstw) i Włoch, gdzie prawie 50 tys. gospodarstw ekologicznych zagospodarowuje prawie 1 mln ha użytków rolnych.
Konferencja odbywała się tuż przed wyjazdem producentów żywności ekologicznej na targi Biofach w Niemczech. Stąd też przygotowano degustację produktów ekologicznych, które zaprezentowano na targach. Szczególną uwagę przykuwała niemiecka sałatka ziemniaczana z polskich, ekologicznych ziemniaków.

Tekst i foto M. Simiński
www.wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności