Konferencja “Nowe kierunki w znakowaniu żywności”

0
258

29 kwietnia 2010 roku w Warszawie (Centrum Zielna) odbędzie się konferencja szkoleniowa dla producentów i dystrybutorów żywności. Jej celem jest przekazanie wiedzy i konkretnych informacji na temat prawnych i praktycznych aspektów znakowania żywności oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi.

W trakcie spotkania zostaną poruszone najważniejsze tematy w tym: Nowe możliwości rozwoju a zwiększone wymagania i ryzyko prawne, Nowe obowiązki i skutki dla producentów. Będzie można uzyskać odpowiedzi na pytania: – Które oświadczenia zdrowotne można stosować obecnie? Jaka jest lista oświadczeń przyjętych i odrzuconych? Jaka jest procedura akceptowania i odrzucania oświadczeń? Jakich wyrażeń unikać w prezentacji żywności? Czy producenci prawidłowo znakują żywność? Jakie elementy znakowania żywności są kontrolowane?

Szczególnie wartościowe będą informacje o tym, jak uzyskać dowody naukowe świadczące o wartości odżywczej i zdrowotnej żywności. Jednym z ekspertów będzie dr Murielle Cazaubiel, założycielka firmy Biofortis, wybitna specjalistka europejska z zakresu badań klinicznych potwierdzających wartości żywieniowe i zdrowotne żywności.
Organizatorami konferencji są: Związek Polskich Przetwórców Mleka oraz fresh&cool market

Zgłoszenia przyjmowane są do 16 kwietnia br.