Kondycja holenderskiego warzywnictwa

Holenderskie Centralne Biuro Statystyczne opublikowało najnowsze dane dotyczące produkcji warzyw, ich powierzchni upraw oraz plonów za rok 2011. Łączne zbiory warzyw w Holandii wyniosły 4,959 mln ton i były wyższe wobec danych za rok 2010 – 4,657 mln ton oraz za rok 2009 – 4,691 mln ton.

W stosunku do dwóch poprzednich lat wzrosła również powierzchnia upraw warzyw w tym kraju – do 85,288 tys. ha wobec 83,646 tys. ha w roku 2010 oraz 83,692 tys. ha dwa lata temu. Poniższa tabela szczegółowo prezentuje strukturę produkcji.

Produkcja warzyw w Holandii

Produkt

Tys. ton

2009

2010

2011

pieczarki

230

266

304

endywia

26

24,6

25,6

szparagi

14,5

14,3

17

koper włoski

3

3,2

2,9

por

96

100

90

seler

5,9

5,4

5,2

sałata i sałata lodowa

86

73,3

103

szpinak

32

29,5

34

cykoria

55,5

53

50

warzywa korzeniowe

1959

1908

2173

warzywa kapustne

340,5

335,4

339,2

warzywa strączkowe

85,5

70,9

68

bakłażany

46

46

46

cukinia

18,5

18

18

ogórki

435

435

430

papryka słodka

370

365

365

pomidory

800

815

815

pozostałe

45,5

42

46,2

RAZEM

4691,9

4657,3

4959,6

Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności