Ministerstwo Rolnictwa i Wyżywienia Republiki Białoruś poinformowało o rozszerzeniu prawa do eksportu na rynek białoruski mięsa i przetworów mięsnych dla 10 kolejnych polskich zakładów, które były w listopadzie ubiegłego roku skontrolowane przez białoruskie służby weterynaryjne. O sprawie poinformowało biuro prasowe resortu rolnictwa.
Prawo eksportu otrzymało 6 zakładów produkujących mięso czerwone,3 chłodnie składowe i 1 zakład jeliciarski. Dotychczas prawo do eksportu mięsa do Białorusi posiadały jedynie przedsiębiorstwa mające prawo do eksportu na rynek Federacji Rosyjskiej.
Jak informuje Bankier.pl z tego prawa nie mogą na razie skorzystać, z powodu świńskiej grypy obowiązuje tam bowiem czasowy zakaz wwozu wieprzowiny.”
Eksport mięsa wieprzowego do Biłorusi jest nieznaczny. W pierwszych dwóch miesiącach 2009 r. polscy eksporterzy wysłali do tego kraju 1 tys. 221 ton mięsa wieprzowego o wartości 2 mln 241 tys – podaje Bankier.pl
“