Komisja Europejska prognozuje: więcej zbóż, mniej bydła

fot. K. Drozd

W opublikowanej 30 marca pierwszej edycji krótkoterminowych prognoz dla rynków rolnych UE na 2021 roku eksperci Komisji Europejskiej stwierdzili, że sektor rolny UE wykazał się odpornością podczas kryzysu związanego z Covid-19 i poradził sobie stosunkowo dobrze dzięki zwiększonej sprzedaży detalicznej i konsumpcji domowej.

W 2020 roku wzrosły ceny wszystkich głównych zbóż. Komisja Europejska prognozuje, że  globalna konsumpcja  w 2021 roku również wzrośnie, głównie ze względu na zapotrzebowanie na paszę dla zwierząt. Produkcja zbóż w UE może osiągnąć 295,2 mln ton w sezonie 2020/21, co oznacza wzrost o 5,3% w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Oczekuje się, że całkowita produkcja nasion oleistych w UE wzrośnie o 3,4% w porównaniu z rokiem ubiegłym i osiągnie 16,7 mln ton w 2021/22 r..W przypadku roślin wysokobiałkowych produkcja wzrosła o 7,9% w sezonie 2020/21. W latach 2021/22 może wzrosnąć o 5,2%, głównie ze względu na krajowy popyt na żywność.

Natomiast produkcja cukru w ​​UE szacowana jest na najniższy od 5 lat poziom 14,4 mln ton w sezonie 2020/21. Spadek ten wynika głównie z powszechnej choroby żółknięcia we Francji. Jednak konsumpcja powinna pozostać stabilna, prowadząc do zmniejszenia zapasów.

Oczekuje się, że produkcja mleka w UE w 2021 r. Jak zaznaczają analitycy wzrośnie o 1% dzięki wzrostowi wydajności, podczas gdy liczebność stada mlecznego będzie dalej spadać.

Ich zdaniem  konsumpcja sera i masła w UE mogłaby szczególnie skorzystać na ponownym otwarciu gastronomii, a sprzedaż detaliczna powinna pozostać na wyższym poziomie w porównaniu z okresem sprzed Covid-19.  Według prognoz KE spożycie świeżych produktów mlecznych spadnie po szczycie w 2020 r, ale powinno pozostać powyżej poziomu sprzed pandemii Covid-19.

Produkcja wołowiny w UE spadła o 1,2% w 2020 roku i jak szacuje KE  będzie nadal spadać w 2021 r. O 0,9%, pomimo ożywienia popytu w drugiej połowie 2021 r., Przy założeniu stopniowego ponownego otwierania restauracji i powrotu turystyki.

Jeśli chodzi o sektor wieprzowiny, produkcja ze względu na duże możliwości eksportowe wzrosła o 1,2% w 2020 roku. Jednak  w 2021 ze względu na powolną odbudowę chińskiego sektora wieprzowiny po afrykańskim pomorze świń nieco zmniejszy się o około 0,7%.

W 2020 roku produkcja drobiu w UE wzrosła o 1% i jak szacuje KE utrzyma podobny wzrost w 2021 r. (+ 1%). Zdaniem unijnych ekspertów rok 2021 powinien przynieść lekkie ożywienie w zakresie eksportu, wraz ze stopniowym znoszeniem zakazów eksportu (związanych z ptasią grypą).

Produkcja mięsa baraniego i koziego w UE wzrosła o 2% w 2020 r. Ze względu na zmniejszenie się wielkości stad i mniej ubojów w gospodarstwach rolnych w Rumunii. unijni analitycy przewidują, że w 2021 roku  produkcja spadnie o 1% .Według nich  mniejsza dostępność mięsa baraniego na rynku krajowym może doprowadzić do wzrostu cen w UE.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności