fbpx
Strona głównaCenyrynek żywnościKomisarz Wojciechowski: Założenia Zielonego Ładu są korzystne dla bezpieczeństwa żywnościowego

Komisarz Wojciechowski: Założenia Zielonego Ładu są korzystne dla bezpieczeństwa żywnościowego

Podczas piątkowej konferencji z ministrem rolnictwa Henrykiem Kowalczykiem, poruszono m.in. temat nowej Wspólnej polityki rolnej i założeń Zielonego Ładu, co do których Wojciechowski stwierdził, że będą one korzystne dla bezpieczeństwa żywnościowego Europy. 

Odpowiadając na pytania dziennikarzy, komisarz Wojciechowski podkreślił wagę reformy WPR i projektów Krajowych Planów Strategicznych. Przypomniał, że reforma w obecnym kształcie została przyjęta przez państwa członkowskie.

– Jej częścią jest Zielony Ład i nie należy, zdaniem komisarza, odchodzić od jego założeń, uzasadniając to kwestiami bezpieczeństwa żywnościowego. Założenia Zielonego Ładu, takie jak dywersyfikacja upraw, dbanie o dobrostan zwierząt czy skrócenie łańcuchów dostaw, są bowiem dla rolnictwa, a co za tym idzie – dla bezpieczeństwa żywnościowego – korzystne.

Komisarz podkreślił zarazem, że Polska jest jednym z pierwszym państw, które przedstawiły swój projekt Planu. Dodał, że wszystkie przekazane do KE projekty będą wymagały modyfikacji. W projekcie polskiego Planu warto, zdaniem komisarza, więcej uwagi poświęcić m.in. kwestiom dobrostanu zwierząt i potencjału rolnictwa węglowego.

Takiego zdania o Zielonym Ładzie nie ma z kolei inny były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Warto tutaj przytoczyć jego wypowiedź z końca ubiegłego roku, kiedy to w wywiadzie dla Gościa Niedzielnego mocno skrytykował unijny Zielony Ład. Jego zdaniem doprowadzi on do masowych bankructw tysięcy gospodarstw rolnych w całej Unii.

Twierdzi on, opierając się na badaniach m.in. Uniwersytetu w Kolonii i Amerykańśkiego Departamentu Rolnictwa (USDA), że unijny Zielony Ład spowoduje, że Europa będzie jedynie importować żywność z innych kontynentów, gdyż sama jej nie wyprodukuje, bo rolników będą ograniczać kwestie klimatyczne. Takie postępowanie doprowadzić m również do ogromnych podwyżek cen żywności.

Ardanowski ocenił to jako ogromne zagrożenie dla rolnictwa w Europie. – Jeżeli Europa się nie opamięta i z uporem maniaka będzie realizować ten program, to może się okazać, że żywność stanie się dobrem luksusowym – podkreślał wówczas.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.