Partie pasztetów marki Profi wyprodukowane z irlandzkiej wieprzowiny muszą zostać wycofane z rynku – poinformował Główny Lekarz Weterynarii. Produkty te trafiły do sprzedaży na ternie 12 województw. W tej chwili pasztety są już wycofywane z handlu. Kontrole GIW wciąż trwają.
W komunikacie z dnia 22 grudnia GIW informuje o pięciu z sześciu próbek pasztetu, które były niezgodne z wymaganiami. W badanych próbkach stwierdzono przekroczenie poziomu 1 pg/g tłuszczu dla dioksyn nawet 200-krotnie. Chodzi o pasztety drobiowe z papryką oraz czosnkiem, wyprodukowane w listopadzie i grudniu tego roku i mające datę minimalnej trwałości do 2010. Wymienione produkty systematycznie wycofywane są z rynku (dotyczy to województw: dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, lubelskie, lubuskie, łódzkie, małopolskie, mazowieckie, opolskie, śląskie, świętokrzyskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie).
W kolejnym komunikacie z dnia 23 grudnia, GIW poinformował, że po przeprowadzeniu przez służby weterynaryjne województwa wielkopolskiego pełnej analizy ryzyka, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku. Na liście po raz kolejny znalazły się pasztety wyprodukowane przez firmę Profi. Tym razem chodzi o kilkanaście rodzajów produktu.
W obu komunikatach wymieniane partie produktów przeznaczone do likwidacji są niewielkie i wynoszą kilka kilogramów.
GIW poinformował także, że skażone dioksynami wyroby mięsne wykryto również w jednym z zakładów w woj. podkarpackim. Chodzi o mieloną szynkę, w której poziom niebezpiecznych substancji został przekroczony ponad 7-krotnie. Cały zatrzymany w zakładzie towar podlegać będzie zniszczeniu.