Komisja Europejska zapowiada rychły koniec oszukiwania konsumentów sztucznym serem”. Producenci nie będą już mogli potajemnie stosować sztucznego sera (zwanego też serem analogicznym) w pizzy i innych, podobnych rodzajach mrożonej żywności.”
W KE trwają obecnie prace nad ustaleniem nowych zasad dotyczących etykietowania artykułów spożywczych. Prawdopodobnie już od jesieni br. w życie wejdą przepisy, zgodnie z którymi zamiast mylących określeń mieszanina sera”, wytwórcy będą zobowiązani podać określenie “substytut sera”.
Ser sztuczny (analogiczny) składa się przede wszystkim z wody, tłuszczów roślinnych i substancjiaromatycznych, no i oczywiście jest dużo tańszy niż “prawdziwy” ser. W Niemczech przetwarza się go rocznie nawet 100 tys. ton, co znacząco uszczupla zyski ze sprzeda y “normalnych” serów. Dlatego to właśnie niemieccy politycy lobowali w KE za zmianą przepisów.
“