fbpx

KE: Koniec ze “sztucznym serem”

Komisja Europejska zapowiada rychły koniec oszukiwania konsumentów sztucznym serem”. Producenci nie będą już mogli potajemnie stosować sztucznego sera (zwanego też serem analogicznym) w pizzy i innych, podobnych rodzajach mrożonej żywności.”

W KE trwają obecnie prace nad ustaleniem nowych zasad dotyczących etykietowania artykułów spożywczych. Prawdopodobnie już od jesieni br. w życie wejdą przepisy, zgodnie z którymi zamiast mylących określeń mieszanina sera”, wytwórcy będą zobowiązani podać określenie “substytut sera”.

Ser sztuczny (analogiczny) składa się przede wszystkim z wody, tłuszczów roślinnych i substancjiaromatycznych, no i oczywiście jest dużo tańszy niż “prawdziwy” ser. W Niemczech przetwarza się go rocznie nawet 100 tys. ton, co znacząco uszczupla zyski ze sprzeda y “normalnych” serów. Dlatego to właśnie niemieccy politycy lobowali w KE za zmianą przepisów.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.