Karczochem w raka

Badania przeprowadzone przez portugalskich uczonych z Beja wykazały, że karczoch ostowy ma wysokie działanie antyrakowe i skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworów złośliwych, jak informuje z Lizbony Marcin Zatyka, korespondent PAP.

Uczeni z Centrum Biotechnologii Rolnej i Spożywczej (CEBAL) w Beja, dowiedli, że karczoch ostowy ma wysokie właściwości antynowotworowe. Roślina, zwana też kardem lub karczochem hiszpańskim, zatrzymuje poliferację komórek nowotworów złośliwych.
Zaskakujące działanie kardu wykryto podczas laboratoryjnych badań nad kompostowaniem tej rośliny. Portugalscy uczeni dowiedli, że rozkładający się w warunkach laboratoryjnych kard wykazywał najwyższą skuteczność w przypadku hamowania rozwoju komórek nowotworu złośliwego piersi.

Karczoch ostowy (łac. Cynara carduncullus) uprawia się w Polsce tylko amatorsko. W innych krajach: w Hiszpanii, we Włoszech, w Niemczech lub w Szwajcarii, są popularniejsze, ale i tam należą do warzyw rzadkich. Jako warzywo użytkowany jest zwykle przez jeden rok, ponieważ tylko w pierwszym roku uprawy pędy jego są miękkie i mięsiste. Potem staje się zdrewniały i suchy i może być zachowany w ogrodzie tylko jako roślina ozdobna. Jadalne są kłącza kardów i grube, mięsiste ogonki liściowe oraz środkowe nerwy liści.
W handlu kardy sprzedawane są odpowiednio przycięte na długie kawałki i związane w pęczki. Przygotowując je w domu, trzeba odciąć pozostałości liści, zostawiając same wybielone, mięsiste łodygi. Następnie trzeba je umyć i pokroić na kawałki o długości 8-10 cm. Gotowane w osolonej wodzie kardy mają nieapetyczny, szarozielony kolor. Dodaje się więc, do wrzącej wody trochę kwasku i mąki. Pozbawia je to goryczy i pozwala zachować kremową barwę łodyg. Przed i po ugotowaniu trzeba je oczyścić z włókien i drobnych kolców. Kardy gotuje się au blanc (na biało), wrzucając do wrzątku z dodatkiem 1 łyżki mąki rozprowadzonej w 3 łyżkach zimnej wody, 1 łyżki octu i 1/2 łyżki soli na 1 l. Gotuje się przykryte do czasu, aż jarzyna stanie się miękka, a włókna łatwo z niej schodzą. Wtedy należy ją odcedzić i kilkakrotnie przelać zimną wodą. Potem doczyścić i doprawić według przepisu. Można też kardy gotować bez mąki, tylko we wrzątku z dodatkiem kwasku i soli

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności