Karczoch zwyczajny wyglądem przypomina duży oset, osiąga wysokość nawet do dwóch metrów. Jest jednym z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Pomimo to, że nie jest zbyt apetyczny – ma lekko gorzkawy smak – posiada inne cenne walory. Ten krewniak kalafiora i brokuła ma znaczący wpływ na nasze zdrowie, obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi, a to zmniejsza ryzyko zawałów.
Pierwsze badania nad działaniem farmakologicznym substancji pozyskanych z ziela karczocha prowadzono w latach 30. dziewiętnastego wieku we Francji. Odkryto wówczas, iż warzywo to wzmaga wydzielanie żółci w organizmie. W drugiej połowie dwudziestego wieku udało się dopiero udokumentować przeciwmiażdżycowe właściwości rośliny. Wyciągi z karczocha nie tylko skutecznie obniżają poziom tłuszczów i cholesterolu w osoczu krwi, ale też wykazują działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki odpowiadające za powstawanie wielu chorób i starzenie się organizmu. Są też jednym z najskuteczniejszych leków żółciotwórczych i żółciopędnych – a wzrost wydzielania żółci wzmaga trawienie i zapobiega zaburzeniom wchłaniania tłuszczów.
Preparaty z karczocha działają oczyszczająco na organizm, a samo warzywo zawiera witaminy C, B1, B2, prowitaminę A oraz sole mineralne.