Kapusta pekińska bez tajemnic

0
8514

Kapusta pekińska jest rośliną o słabym systemie korzeniowym. Główna masa korzeni znajduje się w 30 cm warstwie gleby, tylko pojedyncze korzenie sięgają 40-45 cm głębokości. Płytki system korzeniowy i wytwarzanie dużej ilości zielonej masy w krótkim czasie decydują o dużych potrzebach wodnych (dla harmonijnego wzrostu i rozwoju wymaga częstego deszczowania małymi dawkami 5-10 mm opadu). Brak wody i ograniczona transpiracja powoduje zaburzenia transportu wapnia (tipburn).

Przez cały okres wegetacji kapusta pekińska jest wrażliwa na niedobory wody. Okresy krytyczne to wschody lub przyjmowanie się rozsady i wiązanie główek. W warunkach dnia długiego i braku wody rośliny słabo wiążą główki.

Kapusta pekińska ma małą zdolność regeneracji uszkodzonego systemu korzeniowego i nie powinno się uprawiać rozsady na rozsadnikach bądź z pikowania. Polecamy uprawę rozsady w wielodoniczkach, w okresie wiosennym w mnożarkach, zaś do produkcji w okresie jesiennym pod cieniówkami, w celu zapewnienia optymalnych temperatur oraz hartowania rozsady od początku jej produkcji.

Uprawa z rozsady:

  • nasiona najlepiej wysiewać do wielodoniczek 96 i 160 otworowych, rośliny z większych doniczek szybciej plonują i dają główki o większej masie,
  • produkcja w wielodoniczkach 160 otworowych wymaga częstszego podlewania i wcześniejszego dokarmiania, a ponadto wcześniej powinna być wysadzona w pole,
  • każda partia substratu do produkcji rozsady powinna być przebadana,
  • wysiew nasion na 3-4 tygodnie przed sadzeniem, pojedynczo do komórek na głębokość 0,5-1 cm i przykryć piaskiem gruboziarnistym, perlitem, lub przesianym substratem użytym do wysiewu,
  • od siewu do wschodów optymalna temperatura wynosi 20-22oC (wschody po 2-3 dniach),
  • optymalna do wysadzenia rozsada powinna być krępa i mieć 5-7 liści właściwych (tj. 3-4 tyg.).

Siew bezpośredni:

  • optymalny termin siewu bezpośredniego od III dekady maja do początku sierpnia,
  • zbyt wczesny siew może być przyczyną jarowizacji (niskie temp. i długi dzień),
  • opóźniony siew – rośliny mogą nie zdążyć wykształcić główek przed nastaniem mrozów,
  • gleba powinna być starannie doprawiona, wyrównana i odleżała w razie potrzeby zwałowana (dobre podsiąkanie),
  • w okresie suszy należy nawadniać pole tuż przed siewem lub bezpośrednio po siewie,
  • wysiew punktowy nasion na głębokość 1,2-1,5 cm,
  • optymalna rozstawa międzyrzędzi 40-45 cm, w rzędach co 30-35 cm,
  • korekta obsady poprzez mechaniczną przerywkę w fazie 3-4 liści i ewentualne uzupełnianie braków, najlepiej rozsadą z wielodoniczek (wysiew 2 tyg. przed terminem siewu kapusty w pole).

Sadzenie rozsady:

  • przed wysadzeniem rozsadę hartuje się przez ograniczenie podlewania, nie hartować niskimi temperaturami (jarowizacja),
  • dokonać dokładnej selekcji i sadzić rośliny bez jakichkolwiek objawów chorobowych i uszkodzeń przez szkodniki,
  • korzystnym zabiegiem jest dostarczenie roślinom przed wysadzeniem dodatkowej dawki azotu – podlać 1-1,5% roztworem saletry wapniowej,
  • kilka do kilkunastu godzin przed sadzeniem rozsadę obficie podlać, co ułatwi wyjmowanie rozsady z doniczek,
  • najlepsze do sadzenia są dni pochmurne i wilgotne, w dni słoneczne sadzić po południu i wieczorem,
  • gdy jest sucho najlepiej zadeszczować pole przed i po sadzeniu po ok. 15 mm, rośliny umieszczać w świeżo uprawionej glebie płytko tj. do 3 wysokości doniczki, przy głębszym sadzeniu dolne liście przy nadmiarze wilgoci mogą zagniwać,
  • po około tygodniu od posadzenia uzupełnić wypady przez dosadzenie z rezerw (przygotować ok. 2% więcej rozsady).

Kapusta pekińska najlepiej rośnie na glebach żyznych, zasobnych w składniki pokarmowe z dużą zawartością próchnicy, korzystnie reagując na każdy rodzaj nawożenia organicznego. Na glebach lżejszych konieczne jest stosowanie obornika i nawadnianie. Niedobory wody powodują brązowienie i zamieranie brzegów wewnętrznych liści główki oraz prowadzą do przedwczesnego tworzenia pędów kwiatowych. Optymalny odczyn gleby – pH 6,5-7,2, niższe pH sprzyja porażeniu kiłą kapusty. Regulację odczynu (wapnowanie) przeprowadza się w roku poprzedzającym uprawę.

Firma Nickerson-Zwaan proponuje w tym sezonie trzy odmiany kapusty pekińskiej. Odmiana Vitimo F1 (okres wegetacji około 55-65 dni) przeznaczona jest do uprawy wczesnej pod osłonami, w polu wiosną i na zbiór wczesnym latem oraz do uprawy jesiennej. Polecana jest do sukcesywnego, wydłużonego zbioru: pierwszy zbiór można przeprowadzić, gdy główki osiągną masę 0,6 kg, następne – stopniowo aż do osiągnięcia masy 1,5 kg, a w szczególnych przypadkach – 2 kg. Przy zbiorze w odpowiedniej fazie (główki nie przejrzałe) możliwe jest krótkie przechowywanie.

Drugą odmianą polecaną do uprawy w okresie letnim i jesiennym jest Michico F1, o okresie wegetacji około 60-65 dni. Bez względu na przebieg pogody odmiana ta wyróżnia się bardzo stabilnym okresem wegetacji, co pozwala na łatwe wyliczenie terminu zbioru. Dla zachowania dużego potencjału przechowalniczego ważne jest, by główki zbierać zamknięte ale nie przejrzałe. Michico F1 jest wysoce tolerancja na niedobór wapnia i choroby.

Kolejną propozycją firmy jest odmiana Storido F1 ceniona od wielu lat za niezawodne przechowywanie nawet w bardzo prostych przechowalniach. Storido F1 to średniopóźna odmiana o okresie wegetacji 75-80 dni, polecana wyłącznie na zbiór jesienny z przeznaczeniem do bardzo długiego przechowywania. Główki o masie 1,5 – 2,5 kg (lub większe), cylindryczne, o intensywnie ciemnozielonych liściach, długo zachowują barwę w trakcie przechowywania, co wyróżnia tę odmianę spośród innych. Należy jednak pamiętać, że dla zachowania dużego potencjału przechowalniczego główki należy zbierać z pola zamknięte, w fazie około 80% dojrzałości zbiorczej, zostawiając 2-3 liście okrywowe. Zarówno Michico F1 jak i Storido F1 to odmiany, które nadają się do bezpośredniego siewu wprost do gruntu.