Już od kilku tygodni w całej Polsce trwa zbiórka i przerób buraków cukrowych. Kampania cukrownicza 2015/2016 w Krajowej Spółce Cukrowej rozpoczęła się w pierwszej dekadzie października, a jej zakończenie planowane jest w trzeciej dekadzie grudnia 2015 roku.
Jak udało się nam dowiedzieć KSC S.A. planuje w tym roku skupić blisko 4 mln ton buraków od ponad 15 000 plantatorów. Natomiast produkcja cukru przewidywana jest na poziomie ok. 580 000 ton. Jak udało się nam dowiedzieć zbiór buraków cukrowych przebiega zgodnie z zaplanowanymi harmonogramami. Warunki kopania, zwłaszcza na glebach cięższych i o niskiej wilgotności są nieco trudniejsze jak w latach poprzednich.
– Plantacje w rejonach kontraktacyjnych KSC S.A. są bardzo zróżnicowane. Jest to spowodowane głownie przebiegiem pogody w okresie wegetacji a zwłaszcza brakiem opadów w okresie letnim. Nie bez znaczenia jest również, jakość gleby. Buraki na mocniejszych glebach (I,II kl.) mimo ograniczonych opadów przetrwały okresy suszy w dość dobrej kondycji. Natomiast część plantacji na stanowiskach słabszych znacząco utraciło turgor, nie odzyskując go nawet po niewielkich opadach, które miały miejsce w miesiącu wrześniu – informuje Magdalena Bożko, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej.
Najbardziej dotknięte suszą plantacje występują w w województwach: kujawsko-pomorskim, mazowieckim oraz częściowo lubelskim, a najlepsza sytuacja jest w województwach północnych tj. pomorskie i zachodniopomorskie.