Jest wsparcie dla producentów wieprzowiny

Komisja Europejska przywróciła dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

W połowie września odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE. W jego trakcie Komisja Europejska potwierdziła przywrócenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Dopłaty zostały przywrócone, a dodatkowo zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec. Belgia, Francja, Dania i Holandia domagają się również objęcie tym mechanizmem wsparcia tłuszczu, podrobów, czy nóżek wieprzowych.

Jak podaje FAMMU/FAPA, zwiększono również o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki dotyczą tylko smalcu z powodu mniejszych kosztów jego przechowywania.

Nowy mechanizm wsparcia ma być wprowadzony najprawdopodobniej już od połowy października br.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności