fbpx

Jemy mniej owoców i warzyw w UE

Średnie spożycie owoców przypadające na 1 obywatela unijnej 27″ było w 2008 roku o 0,67% poniżej średniej z ostatnich pięciu lat, a średnie spożycie warzyw aż o 14,2% niższe wobec ostatniej, pięcioletniej średniej, jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów.”

W 2008 roku średnio 1 obywatel UE spożył około 95,5 kg owoców wobec średniej z ostatnich pięciu lat na poziomie 96,2 kg. Konsumpcja warzyw na 1 osobę wyniosła 103,5 kg (średnia pięcioletnia to 120,7 kg). W porównaniu do okresu pięciu ostatnich lata konsumpcja owoców we wszystkich krajach unijnych spadła o zaledwie 1%, podczas gdy warzyw aż o 13%.

Baner Syngenta

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshfel Monitor

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.