fbpx

Jakie smaki soków wybierają Polacy?

Polacy wciąż zbyt rzadko sięgają po soki owocowe, a tym bardziej po warzywne. Tymczasem mogą one zastąpić niezbędne w ciągu dnia porcje warzyw i owoców, któe powinniśmy spożywać. Jakie więc pijemy najchętniej…?

Polacy piją mało soków. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowe. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie 5,3% dorosłych oraz 3,3% dzieci.

Szklanka soku dziennie to prosty i dobry sposób na uzupełnienie cennych dla organizmu witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożycie min 400 gram owoców i warzyw dziennie, przy czym szklanka soku z powodzeniem może zastąpić jedną dzienną porcję warzyw lub owoców, co potwierdza również Instytut Żywności i Żywienia. Polacy jednak piją mało soków. Przeciętny Polak wypija około 11,4 litrów soków rocznie. Średnio są to jedynie 32 ml soku dziennie, czyli szklanka tygodniowo, podczas gdy eksperci zalecają spożywanie szklanki (200 ml) dziennie. Przykładowo, Finowie wypijają 22 litry, a Norwegowie około 26 litrów soków rocznie na osobę.

Jaki smak soku Polacy lubią najbardziej?
Polacy najchętniej sięgają po sok jabłkowy. Wybiera go 27,3% dorosłych oraz 34,7% dzieci.  – Sok jabłkowy to naturalne źródło witamin, składników mineralnych i polifenoli, które korzystnie działają na nasz organizm. Przykładowo, zawarta w soku jabłkowym witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie potrafi gromadzić witaminy C, dlatego należy dostarczać ją sukcesywnie, na przykład w formie soku jabłkowego. Mętne soki jabłkowe zawierają również błonnik w postaci pektyn, który reguluje pracę układu pokarmowego – tłumaczy dietetyk, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Popularnością wśród polskich konsumentów cieszą się również soki: pomarańczowy i wieloowocowy. Po ten pierwszy sięga 24,3% dorosłych oraz 21,7% dzieci, natomiast po wieloowocowy 23,7% dzieci  i 22,3% dorosłych.

Sok pomarańczowy to bogactwo witaminy PP, czyli niacyny, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego powinny go spożywać osoby narażone na stres. Dobra wiadomość dla pań – niacyna, którą znajdziemy właśnie między innymi w soku pomarańczowym pomaga także zachować zdrową skórę. Z kolei zawarte w soku pomarańczowym foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Warto zaznaczyć, że soki owocowe to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane wyłącznie z owoców. Zabronione jest dodawanie do nich substancji konserwujących, słodzików oraz barwników.

Niskie spożycie soków warzywnych
Pomimo tego, że prawie połowa (45%) Polaków przyznaje, że w ich diecie jest za mało warzyw, soki warzywne to wybór zaledwie 2% dzieci oraz 3,7% dorosłych. Sok pomidorowy wybiera 5,3 % dorosłych oraz 3,3 % dzieci.

Jest wiele czynników, które wpływają na tak niskie spożycie soków warzywnych przez Polaków. Począwszy od smaku, który jest mniej wyrazisty od soków owocowych, mniej słodki, czasem cierpki, po uwarunkowania kulturowe, wynikające z braku tradycji picia tego rodzaju produktów. Wielka szkoda bo soki warzywne, a zwłaszcza sok pomidorowy, to doskonałe źródło składników takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi. Zawarta w sokach marchwiowych witamina A, odpowiedzialna jest między innymi za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Jedna szklanka pasteryzowanego soku marchwiowego (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Przecierowe soki warzywne zawierają również  błonnik pokarmowy tak istotny dla prawidłowego układu trawiennego – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Do soków pomidorowych oraz warzywnych również nie wolno dodawać cukrów ani innych substancji słodzących, substancji konserwujących,barwników i sztucznych aromatów. Dozwolone prawem dodatki do soków warzywnych to witaminy, sole mineralne, sól i przyprawy.

Renata Struzik, za: KUPS

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.