Początek 2022 roku przyniósł odbicie produkcji drobiarskiej w Polsce, po spadkach odnotowanych w 2021. Według Eurostatu, uboje kurcząt brojlerów (wg masy) w Polsce w okresie styczeń – kwiecień 2022 zwiększyły się o 3,9 proc. r/r, a dane GUS o produkcji mięsa w firmach zatrudniających 50 os. i więcej, wskazują na jej wzrost okresie styczeń – maj 2022 o 2,1 proc. r/r.
Według ekspertów Banku PKO BP przyczyn wzrostów można upatrywać w stabilizacji sytuacji związanej z grypą ptaków oraz we wzroście cen drobiu, który oddziałuje w kierunku poprawy opłacalności chowu.
– Prognozujemy, że roczna dynamika wzrostu cen skupu drobiu średnio w 2022 roku utrzyma się na ponad 40-proc. poziomie, choć będzie stopniowo malała do końca roku. Główną przyczyną wzrostów będą zwiększające się koszty produkcji żywca, głównie w zakresie cen pasz, których podwyżki wzmocniła rosyjska agresja na Ukrainę – mówi Piotr Bujak, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych Banku PKO BP S.A.
Według bankowych analityków popyt na drób napędzać może odradzający się po pandemii sektor HoReCa. Natomiast czynnikiem oddziałującym w kierunku spadku spożycia jest oczekiwane spowolnienie gospodarcze, choć drób, jako tańsze mięso może zyskiwać względem wieprzowiny i wołowiny w warunkach rosnącej inflacji.