Na rynku nawozowym dostępne są trzy formy azotu: forma amonowa, azotanowa i amidowa. Nawozy azotowe, w których występuje forma amonowa azotu są nawozami przedsiewnymi, ponieważ jon amonowy ulega w glebie wiązaniu przez kompleks sorpcyjny, co zapobiega jego wymyciu w głąb profilu glebowego.
Wiązanie jonu amonowego przez wierzchnią warstwę gleby może jednak ograniczyć jego pobieranie przez głębiej sięgający system korzeniowy roślin. W związku z tym w przypadku stosowania nawozów zawierających jon amonowy zalecane jest ich przykrycie i wymieszanie z glebą.
Przy zastosowaniu formy azotanowej azotu jon azotanowy nie ulega w glebie wiązaniu i dlatego też bardzo łatwo jest wypłukiwany w głębsze warstwy gleby. W związku z łatwymi stratami jonów azotanowych nawozy azotowe saletrzane zawierające tę formę azotu należy stosować pogłównie, najlepiej w małych dawkach, pod rośliny o dobrze wykształconym systemie korzeniowym. Natomiast przy stosowaniu formy amidowej azotu, zawartej w moczniku, przed pobraniem przez rośliny musi ona ulec hydrolizie, która prowadzi do jej przekształcenia do formy amonowej. Nawozy zawierające amidową formę azotu są więc nawozami uniwersalnymi i mogą być stosowane zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie. Nawozem zawierającym jednocześnie formę amonową i azotanową azotu jest saletra amonowa. Nawóz ten, podobnie jak mocznik, może być stosowany przedsiewnie i pogłównie.
Forma zastosowanego azotu wpływa na odczyn gleby. Przy pobieraniu jonu amonowego przez włośniki korzeniowe roślin oddawane są do gleby równoważne ilości jonów wodorowych, co wpływa na zakwaszenie środowiska glebowego. Z powszechnie stosowanych nawozów azotowych zawierających formę amonową, glebę najbardziej zakwasza siarczan amonu, a w dalszej kolejności saletra amonowa.
Innym sposobem zakwaszania gleby przez nawozy azotowe zawierające amonową formę azotu jest proces jej biologicznego utleniania prowadzący do przekształcenia formy amonowej do jonów azotanowych. Proces ten zachodzący w okresie wegetacji roślin zwiększa pobieranie azotu przez rośliny, z kolei poza okresem wegetacji może przyczynić się do strat azotu na skutek wymywania w głąb profilu glebowego. Natomiast przy pobieraniu jonów azotanowych z nawozów saletrzanych i saletrzano-amonowych rośliny oddają do środowiska glebowego równoważne ilości jonów o charakterze zasadowym, między innymi jonów wodorotlenowych czy wodorowęglanowych, które odkwaszają glebę.
Szykuje się armagedon, zapaść w rolnictwie co spowoduje bardzo drogie produkty rolne to skolei przełoży się na ceny w sklepach.
Jakie wnioski : mamy polski węgiel więc najpierw do czasu elektrowni wiatrowych, jądrowych i fotowoltaiki dbajmy o swoje surowce.