Ceny zbóż wzrosły w ostatnim czasie znacząco. Aby sprawdzić skalę, wystarczy prześledzić dane opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat cen zbóż dla drugiej i trzeciej dekady, czyli zasadniczo bezpośrednio po żniwach dla lat 2019, 2020 i 2021.
W tym roku średnia cena pszenicy konsumpcyjnej to 938 zł/t (stan na 22 sierpnia), podczas gdy rok wcześniej kosztowała 699 zł/t, a dwa lata wcześniej 678 zł/t, co oznacza wzrost o odpowiednio 34,2 i 38,4 proc.
Nieco mniej podrożała pszenica paszowa; w tym roku można za nią otrzymać 918 zł/t. W 2020 roku płacono za nią średnio 692 zł/t, a w 2019 685 zł/t, a więc odpowiednio 32,8 i 34,1 proc. mniej.
Jeszcze większa skala wzrostu dotknęła żyto. Za ziarno konsumpcyjne można otrzymać w tym roku 702 zł/t wobec 493 zł/t rok temu i 545 zł/t dwa lata temu, zatem w stosunku do ubiegłego roku mamy do czynienia z przeszło 42-procentowym wzrostem.
Cena żyta konsumpcyjnego to odpowiednio: 730 zł/t (2021 r.), 509 zł/t (2020 r.) i 563 zł/t (2019 r.).
Za kukurydzę 22 sierpnia płacono średnio 1029 zł/t wobec 844 zł/t (21,9 proc. mniej) rok temu i 706 zł/t (45,8 proc. mniej) dwa lata temu.
Z jednej strony to dobre informacje dla uprawiających zboża na sprzedaż, gorsze jednak dla kupujących pasze i wreszcie dla konsumentów. Nie zapominajmy też o gwałtownym wzroście cen środków produkcji, począwszy od nawozów i środków ochrony roślin, a skończywszy na cenach chociażby maszyn i paliwa. Kiedy weźmiemy je pod uwagę, sytuacja nie będzie wyglądała już tak różowo…
W 2012-2013 pszenica była po 900-1000 zł.