Jak założyć małą rzeźnię rolniczą? Problemem skomplikowane i niejasne procedury

Rolnicy z Podlasia postulują o opracowanie poradnika dotyczącego procedury zakładania małych rzeźni rolniczych.

Celem powstawania małych ubojni jest ułatwienie rolnikom sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego i innej działalności lokalnej w ramach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsnego.

– W chwili obecnej wielu rolników zainteresowanych otworzeniem małych ubojni rolniczych musiało zrezygnować z powodu braku standaryzacji interpretacji rozporządzenia, wobec czego każda z instytucji odpowiedzialna za nadzór nad powstaniem małej rzeźni przepisy interpretuje w sposób dowolny, wobec czego stworzenie, a następnie uruchomienie rzeźni nastręcza rolnikom wielu problemów a w niektórych przypadkach uniemożliwia uruchomienie mimo poniesionych znacznych nakładów – mówi Marek Siniło, wiceprezes Podlaskiej Izby Rolniczej.

18 lutego 2020 r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw. Rozporządzenie wprowadza ułatwienia w zakresie wymagań weterynaryjnych odnoszących się do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności