reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Jak rozpocząć i prowadzić Rolniczy Handel Detaliczny?

Rolnik prowadzący gospodarstwo rodzinne może samodzielnie wytwarzać żywność i sprzedawać je klientom indywidualnym ale też pośrednikom – sklepom, restauracjom, stołówkom i tym podobnym zakładom prowadzącym sprzedaż dla klientów indywidualnych. Sprzedaż taką umożliwia Rolniczy Handel Detaliczny, wprowadzony do polskiego prawa w roku 2017.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Do wytwarzania żywności w ramach RHD nie potrzeba specjalnych pomieszczeń: można wytwarzać ją w domowej kuchni przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego – obowiązują przepisy w zakresie konstrukcji, organizacji i wyposażenia zakładów, w których prowadzana jest działalność związana z RHD zawarte w rozporządzeniu PE i RE nr 852/2004.

RHD nie wymaga aby żywność wyprodukowana w gospodarstwie pochodziła w całości z danego gospodarstwa – wystarczy, by zawierała co najmniej jeden składnik z własnej uprawy, chowu bądź hodowli.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

RHD nie wymaga pozwoleń – wystarczy zarejestrować taką działalność u powiatowego lekarza weterynarii (żywność pochodzenia zwierzęcego lub mieszana) lub u powiatowego inspektora sanitarnego (żywność roślinna).

reklama
Baner Sumiagro
reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

W ramach RHD żywność można sprzedawać klientom indywidualnym bez ograniczeń ilościowych na obszarze całego kraju (żywność roślinna) bądź na obszarze województwa, w którym jest gospodarstwo, oraz na obszarze powiatów lub miast sąsiadujących, w których ma siedzibę wojewoda lub sejmik województwa (żywność poch. zwierzęcego lub mieszana). Sprzedaż do zakładów jest ograniczona ilościowo – limit wynosi 100 tys. zł. przychodu ze sprzedaży.

RHD wymaga prowadzenia podstawowej dokumentacji: obowiązuje dokumentowanie ilości żywności sprzedawanej do zakładów prowadzących sprzedaż detaliczną, prowadzenie systemu identyfikacji tych zakładów, oznakowanie miejsc sprzedawania żywności klientowi indywidualnemu, posiadanie spisanych informacji na temat żywności poch. zwierzęcego sprzedawanych zakładom: opis żywności, objętość lub ilość, nazwę i adres sprzedawcy, nazwę i adres odbiorcy itp.

„Rolniczy Handel Detaliczny – nowa ścieżka rozwoju dla wytwórcy” to temat szkolenia, które odbędzie się online 15 grudnia 2022 r. o godz. 10.00. Organizatorem szkolenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Beata Chełminiak, starszy specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego i przedsiębiorczości KPODR omówi aktualny stan prawny RHD – rejestrację, obszar sprzedaży, limity, znakowanie żywności. Magdalena Kulus, specjalista ds. przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności KPODR mówić będzie o bezpieczeństwo żywności i wymaganiach higieniczno-sanitarnych w rolniczym handlu detalicznym.

Aby uczestniczyć w szkoleniu należy zarejestrować się klikając na link: https://kpodr.clickmeeting.com/rolniczy-handel-detaliczny-nowa-sciezka-rozwoju-dla-wytworcy/register

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI