fbpx

Jak pogoda wpływa na przyswajalność składników pokarmowych z gleby?

W wyniku mikrobiologicznej mineralizacji substancji organicznej w glebie, uwalniane składniki stają się dostępne dla roślin i mogą pokryć w znacznym stopniu ich potrzeby pokarmowe. Oczywiście zależy to od wielkości mineralizowanej biomasy i koncentracji składników i pogody.

Baner Kuhn

Także przebieg pogody wywiera duży wpływ na intensywność tych przemian i dostępność składników z gleby, a w efekcie na stopień odżywienia roślin oraz wysokość i jakość uzyskanych plonów.

Mineralizacja dotyczy zarówno nawozów naturalnych (głównie obornika, w mniejszym stopniu gnojowicy i gnojówki), jak też organicznych (kompostu, resztek pożniwnych i nawozów zielonych).

Wpływ przebiegu pogody na mineralizację i straty składników pokarmowych

Po ich przyoraniu lub wymieszaniu z glebą następuje mikrobiologiczny rozkład (mineralizacja) i humifikacja, czyli tworzenie związków próchnicznych. Kierunek i intensywność tych przemian zależy w decydującym stopniu od przebiegu pogody, zwłaszcza uwilgotnienia i temperatury gleby.

Przy sprzyjającej temperaturze, optymalnej wilgotności gleby i dostępie powietrza (tlenu) proces mineralizacji następuje szybko, zwykle w okresie od 2. do 6. miesięcy. Zależy to też od rodzaju materiału, stopnia jego rozdrobnienia i wymieszania z glebą.

Baner Kioti
SDF baner

Znaczący wpływ na proces mineralizacji oraz przyswajalność składników wywiera także odczyn gleby. W glebach kwaśnych mineralizacja prowadzona jest głównie przez grzyby i przebiega wolniej.

W takich warunkach kationowe formy składników, słabiej wchodzą do kompleksu sorpcyjnego i mogą być wymywane do głębszych warstw gleby i wód gruntowych. Podobnie dzieje się gdy proces mineralizacji występuje w większym nasileniu w okresie poza wegetacyjnym roślin, bądź przy słabym rozwoju ich systemu korzeniowego.

Straty składników w wyniku ich wymywania lub obniżonej przyswajalności

W ostatnim przypadku straty powodowane są także erozją wodną, czyli spływem wierzchniej warstwy gleby i zawartych w niej składników po ulewnych deszczach lub topniejącym śniegu. W większym nasileniu straty składników występują wówczas po ich wniesieniu w wierzchnią warstwę gleby.

Składniki pokarmowe tracone są też w wyniku ich wymywania w głębsze warstwy gleby. Dotyczy to zwłaszcza lżejszych gleb oraz anionowych form składników: azotanów, siarczanów, boranów, molibdenianów, gdyż są one w niewielkim stopniu zatrzymywane przez kompleks sorpcyjny gleby.

W mniejszym, a przy tym w zróżnicowanym stopniu, przemieszczane są w glebie kationowe formy składników: azot amonowy, potas, magnez, wapń, sód, miedź, cynk, mangan, żelazo. Niemniej także one mogą być w znacznym stopniu tracone lub stają się niedostępne dla roślin, np. przy ich wysiewie w wierzchnią, przesuszoną warstwę gleby.

Jak działać gdy pogoda obniża przyswajalność składników

Niedobór niektórych składników, spowodowany zbyt niską temperaturą lub skrajną wilgotnością gleby, jest często widoczny w okresie późnojesiennym i wczesnowiosennym, na ozimych formach zbóż i rzepaku, poza tym ciepłolubnej kukurydzy, ale też innych roślinach.

W takich przypadkach wskazane jest dolistne dokarmianie roślin nawozami z wysoką zawartością fosforu (zwykle powyżej 50 proc. P2O5), siarczanem magnezu oraz nawozami mikroelementowymi, zwłaszcza borem, manganem i molibdenem.

Wpływ temperatury gleby na przyswajalność składników

Obok odczynu i wilgotności gleby, duży wpływ na przyswajalność składników wywiera temperatura, zwłaszcza w strefie rozrostu korzeni włośnikowych, zwykle w przedziale od 8 do 15 cm.

Jako optymalną można przyjąć 15-25°C, zaś w węższym przedziale (jeszcze lepsza przyswajalność większości składników) 18-22°C. Temperatura powietrza jest wówczas znacznie wyższa.

Czynnik ten wywiera też duży wpływ na intensywność asymilacji dwutlenku węgla i tworzeniu biomasy roślinnej, co zależy także od dobrego zaopatrzenia roślin w składniki mineralne i wodę.

Niskie temperatury gleby (poniżej 12°C) w znaczącym stopniu osłabiają pobieranie z gleby fosforu i magnezu, tylko w nieco mniejszym stopniu boru, poza tym ograniczają przyswajalność wielu innych składników.

Przyjmuje się, iż wzrost temperatury gleby na głębokości 10 cm, w przedziale od 5 do 12°C podnosi przyswajalność fosforu przeciętnie o 1,2 proc., zaś magnezu o 1,5 proc. na każdy stopień wzrostu temperatury.

Przy temperaturze powyżej 12°C przyswajalność tych składników dalej wzrasta, a następnie stabilizuje się na zbliżonym poziomie. Wówczas o ich dostępności decyduje w większym stopniu wilgotność gleby, jej odczyn i struktura oraz zawartość związków próchnicznych.

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.