Jak otrzymać sztuczny obornik?

W dobie zmniejszającego się pogłowia zwierząt gospodarskich, względnie specjalizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej, w wielu gospodarstwach problemem staje się pozyskanie nawozów naturalnych. Stąd też dużego znaczenia nabiera stosowanie substancji o analogicznych właściwościach, pod kątem ich wpływu na wzrost i rozwój roślin oraz parametry glebowe, np. sztuczny obornik. Podpowiadamy, jak go uzyskać.

reklama
Baner Amazone

Sztuczny obornik o właściwościach zbliżonych do obornika naturalnego można produkować na bazie słomy. Polega to na przekompostowaniu słomy z dodatkiem azotowych nawozów mineralnych względnie gnojowicy, gnojówki oraz różnych odpadów organicznych.

W celu uzyskania sztucznego obornika słomę należy ułożyć warstwami, z czego dolna warstwa ułożona na pokładzie z torfu powinna mieć grubość 20 cm, zaś kolejne warstwy powinny być o połowę cieńsze.

reklama
Baner Kioti

Każdą warstwę słomy należy polać wodą lub gnojówką w ilości, która umożliwi uzyskanie uwilgotnienia na poziomie 60 – 70%. W przypadku użycia wody na pierwszą – grubszą – warstwę słomy należy rozsypać około 35 kg mocznika, a na pozostałe warstwy – po 18 kg mocznika nawozowego. Zabieg ten ma na celu przyspieszenie rozkładu słomy oraz zawężenie stosunku węgla do azotu. Dodatek azotu nawozowego przyczynia się do tego, że stosunek węgla do azotu wynoszący w nierozłożonej słomie 80:1 ulega znacznemu zawężeniu zmniejszając się do 30:1.

Po ugnieceniu w tak przygotowanym stosie zachodzą procesy fermentacji, przy czym w początkowym okresie rozkładu słomy temperatura wewnątrz stosu waha się w granicach od 40 do 60°C. Po 3 – 4 miesiącach fermentacji otrzymuje się sztuczny obornik o stosunku węgla do azotu wynoszącym poniżej 20:1. Tak przygotowany nawóz zalecany jest w uprawie roślin wymagających nawożenia organicznego.

reklama
baner SDF

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI