Jak dziś wygląda unijny rynek jabłek?

Raport dotyczący unijnego rynku jabłek i gruszek, opublikowany przez USDA wskazuje, że unijny eksport jabłek w bieżącym sezonie był na wysokim poziomie. Nic dziwnego – raport raczej nie uwzględnił redukcji po rosyjskim embargu.

W listopadzie ukazał się raport dotyczący unijnego ryku jabłek i gruszek, opublikowany przez USDA. Dzisiaj przedstawiamy dane dotyczące samych jabłek.
W przypadku produkcji jabłek, wśród wszystkich państw unijnych, w pierwszej piątce z największym udziałem w produkcji znajduje się, oczywiście, na pierwszym miejscu Polska – około 28% udział w łącznych zbiorach, następnie Włochy – 20%, Francja – 14%, Niemcy – 9% oraz Węgry – 4%.
USDA oszacowała zbiory (komercyjne) unijnych jabłek w sezonie 2014/2015 na poziomie 11,71 mln ton wobec 10,85 mln ton w poprzednim sezonie. Produkcja niekomercyjna, czyli oszacowana na podstawie zbiorów w przydomowych ogródkach oraz na łąkach to około 1,61 mln ton. W omawianym sezonie, poziom konsumpcji jabłek oszacowano na niecałe 8,7 mln ton, przy czym jabłko niemal we wszystkich krajach, za wyjątkiem Hiszpanii jest najchętniej spożywanym owocem (w Hiszpanii są to pomarańcze).
W przypadku przetwórstwa jabłek, w omawianym sezonie oszacowano go na około 3,9 mln ton. Owoce te kierowane są do przetworzenia w postaci skoncentrowanego soku jabłkowego, cydru, do produkcji innych alkoholi, jako chipsy jabłkowe, jako owoc puszkowany czy przecier jabłkowy do piekarnictwa i cukiernictwa. Największymi przetwórcami jabłek w Unii są: Polska, Niemcy, Węgry oraz Włochy i Rumunia.
Handel zagraniczny jabłkiem to, przede wszystkim, wymiana wewnątrzunijna – w ciągu ostatnich pięciu lat, w sumie pomiędzy unijnymi krajami wyeksportowano średniorocznie około 2,2 mln ton tych owoców, a około 500 do 800 tys. ton (w zależności od sezonu) sprowadzono z państw trzecich –  pozaunijnych.
W omawianym sezonie 2014/2015 import zewnątrzunijny oszacowano na około 550 tys. ton –jest to o przeszło 70 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Głównie owoce te sprowadzane są z państw półkuli południowej.
W poprzednim sezonie najwięcej jabłek UE-28 zaimportowała, między innymi, z Chile, Nowej Zelandii i RPA. W sumie ponad 60% sprowadzonych na teren Unii jabłek z państw trzecich dystrybuowana jest do dwóch państw – Holandii i Wielkiej Brytanii.
W przypadku eksportu unijnych jabłek w sezonie 2014/2015, USDA oszacowała go na około 1,25 mln ton, jednak raczej są to szacunki sporo zawyżone – nie uwzględniające silnej redukcji po embargo rosyjskim. Do tej pory to właśnie Rosja była największym odbiorcą unijnych jabłek – w sezonie 2013/2014 szacunki pokazują wielkość wysyłki w tym kierunku na poziomie ponad 644 tys. ton. Drugim po Rosji, co do wielkości unijnego eksportu jabłek, krajem jest Białoruś, gdzie w poprzednim sezonie trafiło ponad 255 tys. unijnych jabłek, a trzecim Algieria z wynikiem niecałych 125 tys. ton.
Renata Struzik za: FAMMU/FAPA