Jak chronić bydło przed stresem cieplnym?

Ekstremalne temperatury dotkną w tym tygodniu całą Polskę. W wielu regionach osiągną rekordowe wartości. Panujące obecnie warunki atmosferyczne niestety znacznie zwiększają ryzyko stresu cieplnego u bydła. Jak niwelować stres cieplny u krów – radzi Krzysztof Adamczyk z firmy De Heus, partnera programu dla hodowców bydła mlecznego Krowie na Zdrowie.

reklama
Baner Amazone

Gdy temperatura i wilgotność powierza rosną, zaburzeniom ulega proces oddawania ciepła powstający w wyniku fermentacji w żwaczu oraz intensywnych przemian metabolicznych. Aby utrzymać stałą ciepłotę ciała krowy uruchamiają mechanizmy obronne, zwiększające wydatek energetyczny oraz mineralny, a tym samym powodując obniżenie produkcji mleka.

Stres cieplny dotyka zwłaszcza krów wysokoprodukcyjnych i powstaje wraz z wzrostem temperatury (już od 20 ⁰C i wysokiej wilgotności powietrza), których indeks wyrażany jest za pomocą współczynnika THI. Przyjmuje się, że krowy wysokowydajne zaczynają odczuwać stres cieplny, gdy THI osiąga wartość 72, podczas gdy dla krów o niskiej wydajności będzie to THI = 74.

reklama
Baner Kioti

Do zmierzenia poziomu stresu cieplnego można wykorzystać aplikację mobilną CoolCare opracowaną przez firmę De Heus. Analizując lokalne warunki pogodowe i indywidualne parametry wprowadzone przez hodowcę na podstawie pomiarów temperatury i wilgotności w oborze, aplikacja ostrzega o zwiększonym ryzyku wystąpienia stresu cieplnego i podpowiada co zrobić, aby ograniczyć negatywne skutki i ochronić zwierzęta przed zmianami metabolicznymi typowymi dla okresu letniego.

Jeśli poziom stresu cieplnego przekracza 72 zwierzęta są apatyczne, szybciej oddychają (ponad 60 wdechów i wydechów na minutę), więcej piją wody, a równocześnie mniej jedzą. Przy jednoczesnym wydalaniu wraz z moczem makroelementów, prowadzi to do zachwiania funkcji fizjologicznych organizmu, czego widocznymi efektami są: znaczący spadek odporności, gorsze wskaźniki zacieleń, trudne porody i obniżenie parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów), wzrost upadków krów i cieląt, wzrost kulawizn w stadzie, wzrost kosztów weterynaryjnych, a także znaczący spadek produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę,

Walkę ze stresem cieplnym należy prowadzić kompleksowo, uwzględniając w niej przede wszystkim warunki techniczne w oborze oraz rozwiązania żywieniowe. Podstawowymi obszarami, o jakie trzeba zadbać w budynkach inwentarskich są:

  • sprawna wentylacja,
  • stały dostęp do wody,
  • wydajny system doprowadzania wody.

Istotne jest także właściwe zbilansowanie dawek pokarmowych. Zwiększenie koncentracji energii w dawce przez dodatek tłuszczu chronionego, optymalny poziom włókna i przede wszystkim zabezpieczenie odpowiedniej suplementacji elektrolitami np. podając krowom mieszankę Bestermine Lato, co pomoże krowom łagodnie przejść przez okres upałów.

Źródło: De Heus

reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI