Jajka faszerowane – z patentem łatwiej

Tegoroczne potrawy wielkanocne można będzie wzbogacić jajkami faszerowanymi w waflowych skorupkach”. Polski patent zastąpi skorupkę prawdziwego jajka. Wafelek w kształcie połówki jajka to jeden z najnowszych wynalazków opatentowanych w naszym kraju. Do czego służy? Do faszerowania, podaje “Rzeczpospolita”.”

-Kiedyś nasze babcie robiły jajka faszerowane, dziś nikt nie chce się w to bawić, bo to danie bardzo czasochłonne. Dlatego postanowiłem wymyślić coś, co zastąpi skorupkę –tłumaczy Rzeczpospolitej” pan Stanisław Bortkiewicz z Warszawy, który wpadł na pomysł wyprodukowania połówki jajka. Wiele czasu zajęło mu opracowanie receptury takiego wafelka, który musiał być bardzo kruchy i mieć długi okres przydatności do spożycia. Udało mu się to na bazie zwykłej mąki pszennej oraz semoliny (używanej do wyrobu włoskich makaronów).
Wafelek może być przechowywany bez strat jakościowych i ilościowych przez rok. Jest też niskokaloryczny. Wzór połówki jajka został opatentowany w Polsce, ale też w całej Europie, a nawet w USA.
Wafle w kształcie połówki jajka powinny pojawić się w sklepach przed świętami wielkanocnymi.

Wrp.pl na podst. “Rzeczpospolita”