Średnia unijna cena jaj spożywczych klasy L i M we wrześniu br. poszła w górę. Był to nieznaczny wzrost, bo o 1,1% w porównaniu do sierpnia. Za to w skali roku ich notowania były o ponad 5% wyższe.
Według danych Komisji Europejskiej, we wrześniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj wyniosła 133,6 EUR/100 kg. W skali roku notowania były o 5,1% wyższe. Jak zauważa FAMMU/FAPA, jaja podrożały w skali miesiąca w 18 państwach członkowskich, w największym stopniu w Bułgarii (+6,2%).
W Polsce za jaja płacono o 4,7% więcej, czyli 142,6 EUR/100 kg. Nasze ceny były wyższe od unijnej średniej o ok. 7%. W porównaniu do ubiegłego roku, cena ta była wyższa o 10,6%. Niewielki spadek cen tych produktów we wrześniu br. wystąpił w 7 krajach UE, największy w Hiszpanii (-3,2%). Najdroższe jaja wciąż były w Szwecji (201 EUR/100 kg), a najtańsze w Czechach, na Litwie, w Rumunii i na Słowacji (108-111 EUR/100 kg).
W pierwszych pięciu miesiącach tego roku można było odnotować tendencję spadkową cen jaj. Za to w czerwcu i lipcu br. jaja w UE znacznie podrożały w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony USA, borykających się z ptasią grypą. Sierpniowa chwilowa obniżka cen to efekt spadku cen zbóż i pasz, a co za tym idzie poprawy opłacalności produkcji jaj. Za to we wrześniu znowu odnotowaliśmy wyższe ceny dzięki zwiększającej się sprzedaży unijnych jaj i ich przetworów do krajów trzecich.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA