Izby rolnicze: wprowadzić badania polaryzacji korzeni buraka w niezależnych laboratoriach

Samorząd rolniczy apeluje do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o stworzenia możliwości wiarygodnego potwierdzenia przez rolników parametrów jakościowych swoich płodów rolnych w stosunku do badań podmiotów skupowych.

Obecnie rolnicy nie mają możliwości wiarygodnego potwierdzenia jakości swoich dostaw buraków cukrowych (cukier, wysłodki) i są zależni od badań wykonanych przez skupującą cukrownię.

– Zaniepokojenie wzbudził fakt bardzo niskiej polaryzacji w roku 2020. Rolnicy z terenu Lubelszczyzny przy pomocy Lubelskiej Izby Rolniczej wykonali kilkadziesiąt niezależnych analiz na zawartość cukru, które jednoznacznie wskazują na działanie podmiotów skupujących na niekorzyść rolnika. Jeśli buraki mają niską zawartość cukru to zapłata jest niższa niż to przewidywano na początku kampanii, czy nawet jeszcze wcześniej w momencie podpisywania umowy kontraktacyjnej. Każdy punkt procentowy poniżej standardu oznacza bowiem zmniejszenie ceny o kilka procent – mówi Gustaw Jędrejek, prezes LIR.

Dlatego zdaniem izb rolniczych konieczne jest wskazanie przez MRiRW niezależnych, akredytowanych laboratoriów, które będą wykonywać analizy na zawartość cukru w burakach cukrowych oraz zawartość suchej masy w wysłodkach buraczanych, a także do zobligowania cukrowni do honorowania wyników badań takiego laboratorium w procedurach odwoławczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności