Izby Rolnicze: Grecja stawia na produkt regionalny! My też możemy!

Greckie podejście do produktu regionalnego może być inspiracją również dla opolskich rolników – taki wniosek pojawia się, gdy porównamy polskie i greckie rolnictwo. Grupa rolników z Izby Rolniczej w Opolu miała taką okazję i odbyła krótką podróż studialną do kraju, który słynie z produkcji oliwek, wina i serów.

Najważniejsze doświadczenie, jakie można przekazać rolnikom na Opolszczyźnie, pokazuje, że inwestowanie w produkt regionalny o wyjątkowym charakterze może się opłacać. Grecja uczyniła z tego swój atut.

W sytuacji, kiedy możliwości tamtejszego rolnictwa są ograniczone kształtem terenu, przez lata wypracowano unikatowe formuły produkcji lokalnych specjalności takich jak wspomniane sery, czy wina. Przypomnijmy, że najchętniej uprawianymi w Grecji roślinami są bawełna, tytoń, oliwki, winorośl, cytrusy, kukurydza, warzywa, a na północy ryż. Przy ubogich glebach, duże znaczenie ma także produkcja zwierzęca. Najliczniejsze pogłowie posiada stado owiec, dla których dobrych warunków do wypasu dostarczają górskie łąki i pastwiska. I to właśnie Grecy potraktowali jako znak rozpoznawczy”. Jak wiadomo, wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego ser feta – uznany przez Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu z produkt typowo grecki – może być tak nazywany tylko przez greckich producentów.

Grecja, która nie jest już postrzegana jako najbiedniejszy kraj Unii Europejskiej potrafiła uczynić z rolnictwa ważną branżę gospodarki dającą zatrudnienie blisko 1/3 ludności czynnej zawodowo. Jak zauważyli członkowie opolskiej Izby Rolniczej, mimo, że rolnictwo greckie jest słabo zmechanizowane i wielu rolników nadal wykorzystuje siłę pociągową zwierząt, dodaje to niezwykłego uroku. W zalewie produkcji masowej jest to atrakcja dla wielu odbiorców poszukujących naturalnych metod uprawy i hodowli. Ze względu na różnicę warunków klimatycznych, Polska w przeciwieństwie do Grecji nie stanie się europejskim potentatem produkcji wina. Niemniej cenne wydaje się tradycyjne podejście do hodowli winorośli. Tradycje uprawy i wyrobu wina liczą tam cztery tysiące lat, a winnice rozpościerają się od południowej części kraju aż po granicę z Macedonią oraz wyspy na Morzu Egejskim.

Seminarium wyjazdowe dało osobom biorącym w nim udział możliwość do przyjrzenia się krajobrazowi Grecji oraz modelowi gospodarstw rolnych. Wartościowe doświadczenia wyniesione z tej podróży zostaną przekazane zainteresowanym rolnikom z naszego województwa, w szczególności te dotyczące promowania regionalnych produktów rolnych.

Izba Rolnicza w Opolu