Instytut Grabskiego o rolnictwie w 2011 roku

Instytutu Rozwoju Rolnictwa im. Wł. Grabskiego podsumował 2011 roku. Uważamy, że na kondycji rolnictwa zaważyła w dużym stopniu niekorzystna pogoda i wzrost kosztów produkcji.

W ubiegłym roku mieliśmy w maju przymrozki, spowodowały one straty w sadach i uprawach rzepaku, później gradobicia, które zniszczyły uprawy. W lipcu i sierpniu nadmierne opady, które utrudniały żniwa i pogorszyły jakość ziarna, a jesienią pojawiła się susza.
Duże straty spowodowała też epidemia bakterii E.Coli i embargo Federacji Rosyjskiej na nasze świeże warzywa. Producenci rolni odczuli również spadek konsumpcji.
Mieliśmy do czynienia z bardzo dużym wzrostem cen środków do produkcji rolnej. Przede wszystkim wzrosły koszty pasz, energii, paliwa i nawozów. Cena saletry amonowej przekroczyły już 1400 zł/t. Przypomnijmy, że w 2004 roku kosztowała ona 700 zł/t, a przed wejściem Polski do UE rolnicy płacili za nią 400 zł/t. W 2004 roku olej napędowy kosztował 3,6 zł/litr dziś 5,60 zł/litr.
W minionym roku mieliśmy również do czynienia z szalejącymi cenami cukru, co było efektem przeprowadzonej w Polsce unijnej reformy rynku cukru. Zmniejszono kwotę cukrową dla naszego kraju i spowodowało to mniejszą ilość cukru na rynku.
Nie zmieni się pozycja polskiego rolnika po naszej prezydencji w UE. Polska nie będzie miała wyższych dopłat obszarowych, co było najbardziej oczekiwaną zmianą przez mieszkańców wsi.
Producenci wieprzowiny doświadczyli dużych wahań cen. Kształtowały się one od 5,90 zł do ponad 8 zł za kilogram półtusz. Mamy bardzo niskie pogłowie świń, więc możemy spodziewać się również podobnej sytuacji w najbliższych miesiącach.
Zbiory ziemniaków były wyższe o 10% niż w 2010 roku i nie spowodowało to spadku ich cen. Ceny skupu kukurydzy, zbóż i rzepaku, były nie najgorsze. Należy wspomnieć, że plony zbóż były niższe niż w 2010 roku: rzepaku i rzepiku o 16,5%, zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi o 3,3%.
W 2011 roku większy popyt w kraju i zapotrzebowanie za granicą spowodowały wzrost sprzedaży kurczaków. Wzrosły również zbiory warzyw gruntowych o 14,5% i buraków cukrowych o 13,%.
Polska została liderem w realizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Unii Europejskiej.

Marcin Wroński
prezes Instytutu Rozwoju Rolnictwa im. Władysława Grabskiego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności