Innowacyjność w rolnictwie jest ważna

W trakcie zorganizowanej przez Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin 12 stycznia w Brukseli konferencji „Innowacyjne rolnictwo: Wyzwania i rozwiązania dla zrównoważonej i konkurencyjnej produkcji żywności” Copa i Cogeca położyły nacisk na znaczenie innowacji w unijnym sektorze rolnym, by pozostał on konkurencyjny i zrównoważony, a także sprostał rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność na świecie przy wykorzystaniu ograniczonych zasobów.

Słowem-wytrychem w XXI w. jest produkować więcej za mniej, by sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu. W tym celu należy zachęcać do prowadzenia badań i innowacji oraz zwiększyć inwestycje. Szczególne znaczenie mają innowacje w sektorze upraw. Potrzebujemy aktywnych składników, które można by umieścić w pakiecie narzędzi dla rolników, aby zapewnić, że mamy konkurencyjny i zrównoważony sektor będący w stanie sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu. Środki ochrony roślin są wycofywane bez wprowadzenia żadnych alternatywnych rozwiązań. Tak to wyglądało w przypadku zakazu zaprawiania nasion neonikotynoidami, który doprowadził do poważnego spadku produkcji rzepaku w UE w tym roku. Występują trudności związane ze stosowaniem dostępnych alternatyw i często wiążą się one z podwójnymi opryskami. Należy zintensyfikować działania. Potrzeba nam pewności prawa, by zachęcać do innowacji i opracowywania nowych produktów, które potem trafią na rynek. Rolnicy również muszą się zaangażować w ten proces, by na rynek trafiły właśnie praktyczne rozwiązania, a zintegrowana ochrona przed szkodnikami została utrzymana – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca.

Konferencja została zorganizowana w ramach inicjatywy „Głodni zmiany”. Zgromadziło ono najlepszych ekspertów z sektora i unijnych instytucji, w celu utrzymania żywotności sektora rolnego w przyszłości.

 Obi oba