Zdaniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy konieczne jest zaprojektowanie reform, inwestycji oraz działań miękkich w celu szybkiego wyjścia ze spowolnienia gospodarczego sektora rolno-spożywczego oraz zmiany dotychczasowych przewag konkurencyjnych na współpracę, cyfryzację, innowacyjność i ekologię.
– Dotychczasowe przewagi konkurencyjne zarówno na rynkach zagranicznych, jak i na krajowym rynku artykułów rolno-spożywczych ulegają zmianom. Z dnia na dzień sprzedaż przez Internet czy zakupy spożywcze z dostawą “pod drzwi” stały się ważnym źródłem zaopatrzenia dla dużej rzeszy klientów i to nie tylko w mieście. Do niedawna małe i średnie firmy oraz gospodarstwa rolne planowały rozwój w tym kierunku, albo wdrażały pierwsze projekty, a dziś część z nich prowadzi sprzedaż wyłącznie on-line – mówi Grzegorz Puda.
Jak podkreśla MRiRW strategia Europejskiego Zielonego Ładu i strategia „Od Pola do Stołu” istotnie zmieniły kierunek reform w sektorze rolno-spożywczym. To wszystko zbiegło się w czasie z większymi oczekiwaniami konsumentów w zakresie bezpieczeństwa produktów oraz informowania o ich wartościach pro-zdrowotnych i oddziaływaniu procesu produkcji na klimat, środowisko i dobrostan zwierząt.
– Należy mieć na uwadze większe włączenie potrzeb rozwojowych obszarów wiejskich do strategii i programów wsparcia realizowanych na poziomie regionalnym i lokalnym. W procesie zarządzania strategicznego zarówno gminy jak i samorządy województw przygotowują strategie rozwoju swoich terytoriów oraz programy, które będą realizowały działania tychże strategii Celem MRiRW jest współpraca i dialog z samorządami, tak aby działania planowane przez JST tworzyły z działaniami planowanymi z poziomu Rządu jednolitą i spójną strategię – podsumowuje minister Puda.