Innowacyjne produkty mięsne

Wysoka jakość, innowacyjne produkty mięsne oraz proste, nowe przepisy – oto co powinno zostać zapamiętane ze zorganizowanego 21 czerwca przez Copa i Cogeca w Parlamencie Europejskim, na zaproszenie eurodeputowanego Michela Dantina, wydarzenia , którego celem była promocja licznych korzyści wynikających z istnienia branży hodowlanej i mięsnej dla rozwoju, zatrudnienia, istnienia dynamicznych obszarów wiejskich, zrównoważonej diety.

Chcemy pokazać, jak wiele korzyści wynika z jedzenia mięsa oraz popularyzować nowe, proste przepisy na smaczne dania.  Chcemy także pokazać, jak wysokie standardy w zakresie produkcji muszą spełniać rolnicy i spółdzielnie. Chcielibyśmy, aby opinia publiczna zobaczyła, jak wiele rolnicy robią, aby sprostać pojawiającym się przed nimi wyzwaniom, jak na przykład oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca.
 
W czasie wydarzenia, które zgromadziło blisko 200 gości przedstawiono nowe, proste przepisy. Uczestnicy mogli obserwować pokazy gotowania na żywo i próbować dań przygotowanych przez szefów kuchni. Wspaniały hiszpański gulasz z królika – przygotowany dzięki grupie hiszpańskich spółdzielni Coopperativas Agro-Alimentarias i Intercun, które chciały zwrócić uwagę na to, że mięso królicze jest mocno wpisane w hiszpańską tradycję kulinarną. Niestety, mimo wspaniałych właściwości odżywczych, jego konsumpcja spadła o 50% w ciągu ostatnich dwóch lat. Spadek ten był częściowo spowodowany brakiem nowych produktów oraz zmianami w zakresie stylu życia. 
 
 
 
Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników (IFA) i Bord Bia zaproponowały antrykot klasy premium oraz kilka prostych przepisów przygotowania go.  Liam MacHale podkreślił korzyści z konsumowania mięsa wołowego, które powinno być częścią zrównoważonej diety. Położył także nacisk na trawę, którą karmione są zwierzęta, a która pochodzi z tradycyjnych rodzinnych gospodarstw działających w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Fińskie Stowarzyszenie Gospodarstw (MTK) przedstawiło innowacyjny produkt wymyślony przez firmę Atria, która należy do trzech spółdzielni Itikka Osuuskunta, Lihakunta i Österbottens Kött. Zaprezentowano 5 różnych gatunków wędlin wołowych i wieprzowych, kładąc szczególny nacisk na identyfikowalność oraz na nowe, innowacyjne opakowania, które pozwalają na wielokrotne otwieranie bez utraty właściwości zapachowych. 
 
Eurodeputowany Michel Dantin udzielił poparcia kampanii Copa i Cogeca #livestockcounts, która ma promować sektor oraz jego znaczenie dla gospodarki, obywateli i regionów UE, mówiąc, że jest ona bardzo oczekiwanym działaniem. Podkreślił w swoim wystąpieniu  że w czasie trwającego kryzysu Parlament nadal wspiera rolników i przygotowuje rozwiązania na przyszłość. Jako były sprawozdawca PE na temat bieżącej WPR oraz na temat przepisów w zakresie unijnych technik hodowli i przepisów zootechnicznych mających ustrukturyzować ten sektor i sprawić, aby był on bardziej konkurencyjny na rynkach poza UE 
 
 Zastępca Dyrektora Generalnego UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, p. Joost Korte także wsparł naszą kampanię, mówiąc, że rolnictwo i rolnicy, którzy zarządzają 40% powierzchni kontynentu oraz WPR mają strategiczne znaczenie dla UE.
 
Wydarzenia i działania będą odbywać się co miesiąc przez cały rok 2016 i 2017 w różnych państwach UE. Organizowane będą konferencje prasowe, wizyty w gospodarstwach. Przygotujemy broszury z przepisami z różnych europejskich krajów, przeprowadzone będą debaty twitterowe, rozpowszechniane prospekty i nagrania pokazujące, jak wysokie standardy muszą spełniać  rolnicy i spółdzielnie zajmujące się produkcją mięsną.