Indie są drugim na świecie, po Chinach, największym producentem owoców i warzyw. Co ciekawe, kraj ten jest największym światowym liderem w zbiorach mango, bananów, papai, winogron czy granatów oraz zielonego groszku.
Około 40% światowych zbiorów mango pochodzi właśnie z Indii, podobnie jest z bananami, których około 30% światowej produkcji zbiera się w Indiach. W przypadku zbiorów warzyw – Indie są drugim krajem na światowej liście największych producentów, za wyjątkiem produkcji zielonego groszku – tu zajmują pierwsze, niekwestionowane miejsce.
Drugie miejsce przypada temu krajowi w zbiorach cebuli, kapusty, bakłażanów czy cukinii, a trzecie w przypadku zbiorów ziemniaków i pomidorów. W sezonie 2010/2011 całkowity obszar upraw produkcji ogrodniczej w Indiach oszacowano na 17,7 mln ha, a łączne zbiory wszystkich owoców, warzyw wraz z przyprawami i ziołami to w sumie 218,7 mln ton.