Komisja Europejska zdecydowała o zaostrzeniu kontroli importu wołowiny z Brazylii. Od lutego bieżącego roku będzie można ją sprowadzać do Unii tylko z tych brazylijskich zakładów i gospodarstw, które spełniają wymagania Wspólnoty.
Zwierzęta muszą być trzymane w jednym z zaakceptowanych przez Unię gospodarstw przez co najmniej 90 dni oraz co najmniej 40 dni przed ubojem w jednym z wyznaczonych zakładów. Ma to na celu przede wszystkim zabezpieczenie przed pryszczycą występującą w ostatnich latach w Brazylii. Jednak przedstawiciele organizacji rolników oraz niektórzy politycy twierdzą, że te ograniczenia nie będą skuteczne. Twierdzą oni, że w 2006 r. sprowadzono z Brazylii 300 tys. ton wołowiny, co do której nie wiadomo skąd pochodziła, czy zwierzęta były zdrowe, czy nie karmiono ich hormonami, itd.
(Agra Europe 2007, nr 2290, s. EP/3)
W.M.
N