Ile trzeba dołożyć do wyprodukowania tucznika?

Gospodarstwa trudniące się hodowlą trzody chlewnej znikają z mapy polskich gospodarstw w zastraszającym tempie. Wszystko to w sytuacji, kiedy polscy rolnicy są w stanie sprostać zapotrzebowaniu rynku krajowego zaledwie w połowie. 

reklama
Baner Mandam

W tym samym czasie do polskich przetwórni masowo trafia surowiec zza granicy. Żeby problemów było mało, sen z powiek spędza hodowcom epidemia afrykańskiego pomoru świń.

Wracając jednak do sedna, Wielkopolska Izba Rolnicza pokusiła się o opracowanie kalkulacji kosztów produkcji trzody chlewnej. Wynika z niej, że przy rocznej obsadzie zwierząt na poziomie 400 sztuk i zbożu pochodzącemu z własnego gospodarstwa, przy zakupie prosięcia do wyprodukowania 1 szt. należy dołożyć aż 227,79 zł. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej, kiedy zboże jest kupowane; wówczas wyprodukowanie jednej sztuki kosztuje aż 241,31 zł. Sytuacja jest dramatyczna; jeszcze w marcu b.r. wartości te wynosiły odpowiednio 128,55 i 128,55 zł/t.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler
Opracowała Magdalena Kołodziejek z Wielkopolskiej Izby Rolniczej

Pamiętajmy, że kalkulacje mają charakter poglądowy i będą się różnić m.in. ze względu na sposób hodowli, jej skalę i wynegocjowane ceny, jednak ich porównanie dość jasno pokazuje, jak dramatycznie wygląda obecnie funkcjonowanie większości gospodarstw parających się hodowlą trzody.

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI