fbpx
Strona głównaCenyIle trzeba dołożyć do wyprodukowania tucznika?

Ile trzeba dołożyć do wyprodukowania tucznika?

Gospodarstwa trudniące się hodowlą trzody chlewnej znikają z mapy polskich gospodarstw w zastraszającym tempie. Wszystko to w sytuacji, kiedy polscy rolnicy są w stanie sprostać zapotrzebowaniu rynku krajowego zaledwie w połowie. 

W tym samym czasie do polskich przetwórni masowo trafia surowiec zza granicy. Żeby problemów było mało, sen z powiek spędza hodowcom epidemia afrykańskiego pomoru świń.

Wracając jednak do sedna, Wielkopolska Izba Rolnicza pokusiła się o opracowanie kalkulacji kosztów produkcji trzody chlewnej. Wynika z niej, że przy rocznej obsadzie zwierząt na poziomie 400 sztuk i zbożu pochodzącemu z własnego gospodarstwa, przy zakupie prosięcia do wyprodukowania 1 szt. należy dołożyć aż 227,79 zł. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej, kiedy zboże jest kupowane; wówczas wyprodukowanie jednej sztuki kosztuje aż 241,31 zł. Sytuacja jest dramatyczna; jeszcze w marcu b.r. wartości te wynosiły odpowiednio 128,55 i 128,55 zł/t.

Opracowała Magdalena Kołodziejek z Wielkopolskiej Izby Rolniczej

Pamiętajmy, że kalkulacje mają charakter poglądowy i będą się różnić m.in. ze względu na sposób hodowli, jej skalę i wynegocjowane ceny, jednak ich porównanie dość jasno pokazuje, jak dramatycznie wygląda obecnie funkcjonowanie większości gospodarstw parających się hodowlą trzody.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.