Wykorzystanie resztek pożniwnych zbóż pozwala zaoszczędzić na nawozach, ponieważ można ograniczyć ich stosowanie. Wszystkie makro- i mikroelementy niezbędne do rozwoju roślin obecne są w słomie. Podpowiadamy, ile jest składników w słomie poszczególnych gatunków zbóż.
Zawartość składników w słomie zależy przede wszystkim od gatunku rośliny, jak i również od zabiegów agrotechnicznych czy czynników siedliskowych.
Przybliżona zawartość makro i mikroskładników w słomie zbóż
Składnik |
Pierwiastek | Żyto |
Pszenica |
Owies |
Jęczmień |
Makroelementy
(g·kg-1 s.m.) |
Azot (N) | 5,3 | 6,4 | 7,8 | 6,5 |
Fosfor (P) | 0,8 | 1,1 | 1,5 | 1,2 | |
Magnez (Mg) | 0,7 | 0,9 | 1,2 | 1,2 | |
Potas (K) | 10,3 | 11,7 | 22,8 | 17,0 | |
Wapń (Ca) | 2,0 | 2,7 | 4,8 | 5,1 | |
Mikroelementy
(g·kg-1 s.m.) |
Miedź (Cu) | 1,8 | 5,2 | 3,6 | 4,1 |
Mangan (Mn) | 32 | 25 | 70 | 24 | |
Bor (B) | 1,8 | 2,8 | 4,0 | 4,8 | |
Molibden (Mo) | 0,26 | 0,33 | 0,31 | 0,28 | |
Cynk (Zn) | 8 | 20 | 48 | 22 |
Spośród wyżej wymienionych resztek pożniwnych, największą wartością nawozową charakteryzuje się słoma owsa i jęczmienia.
Podaj azot na słomę
Nawożenie gleby słomą stanowi dodatkowe źródło składników pokarmowych, należy jednak pamiętać iż słoma posiada niekorzystny (szeroki) stosunek C:N wynoszący 60-100:1.
Stosunek C:N, który wynosi więcej niż 33,3:1 stymuluje rozwój mikroorganizmów, które oprócz korzystania z łatwo dostępnego węgla ze słomy, wykorzystują do budowy swoich komórek azot, nie tylko ten zawarty w resztkach pożniwnych, ale również azot z zasobów glebowych. Dlatego też zaleca się wymieszanie słomy z glebą oraz dodanie nawozów azotowych, aby rozwijające się mikroorganizmy nie zużywały azotu glebowego.