Ile pestycydów i w jakim produkcie?

Powstał nowy wieloletni unijny program dotyczący przebadania na wybranych przykładach zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. KE podała szczegóły kontroli na lata 2011, 2012 i 2013.

Decyzją Komisji Europejskiej wszystkie kraje członkowskie są zobowiązane do zebrania i zanalizowania w latach 2011-2013 określonej ilości próbek dla wybranej grupy produktów (kombinacja narzucona przez Komisję). Poszczególne grupy produktów i pestycydy podlegające przebadaniu szczegółowo określono w rozporządzeniu KE 915/2010 z dnia 12 października 2010 r.

W odniesieniu do produktów ogrodnictwa kontroli losowo poddane zostaną między innymi fasola w strąkach, marchew, ogórek, pomarańcze bądź mandarynki, gruszki, ziemianki, szpinak, bakłażany, banany, kalafior, winogrona, sok pomarańczowy, groch, papryka słodka, jabłka, kapusta, por, sałata, pomidory, brzoskwinie, oraz truskawki. Rozporządzenie określa też ilość próbek, które muszą być pobrane przez każde z państw członkowskich – w przypadku Polski corocznej kontroli będzie podlegało 45 próbek. W sumie we wszystkich 27 krajach UE kontrola w każdym roku obejmie 642 próbki.