II. Konferencja Przetwórców w Lublinie

0
435

9 kwietnia 2010 r. w Hotelu Europa w Lublinie, odbyła się II. Konferencja Przetwórców, zorganizowana wspólnie przez Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (SPOiW) oraz firmę Bayer CropScience (BCS). Tegoroczne spotkanie dotyczyło zagadnień ochrony upraw owocowych i warzywnych, w świetle problemów związanych z coraz częstszym przekraczaniem dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w surowcach podlegających przetwórstwu. W spotkaniu udział wzięło około 100 osób reprezentujących ponad 80 firm związanych z przetwórstwem owoców i warzyw.

Konferencja została otwarta przez prezesa SPOiW, Pana Jana Danilczuka, oraz dyrektora działu marketingu Bayer CropScience, dr. Dariusza Przeradzkiego.
W obu wystąpieniach, podkreślone zostało, jak istotna jest współpraca nawiązana pomiędzy Stowarzyszeniem Przetwórców oraz firmą Bayer ? innowacyjnym koncernem chemicznym będącym równocześnie liderem na rynku środków ochrony roślin.

W trakcie spotkania, o problemach związanych z poprawną ochroną upraw owocowych i warzywnych, przed chorobami i szkodnikami mówiły doc. dr Anna Bielenin oraz doc. dr hab. Barbara Łabanowska z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka (ISK). Wyjątkowo dużym zainteresowaniem cieszył się wykład dr. Artura Miszczaka (ISK) poświęcony problemowi pozostałości pestycydów w owocach (truskawka, porzeczka, malina i wiśnia) i warzywach. O nowościach w asortymencie nasion warzyw firmy Nunhems Polska, mówił Dyrektor Nunhems Poland Sp.zo.o., Adrian Kubiak, natomiast Mirosław Korzeniowski (Dział Rozwoju, BCS) poświęcił swój wykład poprawnemu stosowaniu środków ochrony roślin oraz wybranym produktom firm Bayer CropScience.

Patronat medialny spotkania objął Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny reprezentowany przez redaktor naczelną Marię Przegalińską.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności