ICPPC: zakaz stosowania pasz GMO powinien zostać utrzymany

Prezydent Andrzej Duda 11 kwietnia  podpisał ustawę z dnia 22 marca  2018 roku o zmianie ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie modyfikowanych raz niektórych innych ustaw.

W ocenie Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC ustawa ta realizuje postulaty lobby paszowego, które od szeregu lat opóźnia wprowadzenie ustawowego zakazu pasz GMO.

– Kolejne odsunięcie zakazu stosowania pasz z GMO skutkuje przyzwoleniem na dalsze podtruwanie Polaków i tolerowanie monopolu zaopatrzenia w białko paszowe, co prowadzi do utraty niezależności żywnościowej Polski. W ciągu długich lat opóźniania wprowadzenia tego zakazu kolejne rządy i branża paszowa nie dokonały żadnych znaczących zmian dostosowawczych dla zlikwidowania deficytu białka i pozyskania alternatywnego źródła  zaopatrzenia śruty sojowej wolnej od GMO. I teraz PiS dodaje kolejne 5 lat pozbawiając rolników zarobku i narażając ludzi, zwierzęta hodowlane i środowisko naturalne na skażenie chemiczne i genetyczne – informuje Julian Rose z ICPPC

– Wszyscy wiemy, że wartość importowanych genetycznie zmodyfikowanych dodatków do pasz to ponad 4 mld zł rocznie. Dużą część tej kwoty mogliby zarobić polscy rolnicy, gdyby przepisy tworzone przez kolejne rządy wspierały polskie rolnictwo. Niestety kolejne rządy wspierają korporacje i planowo niszczą polskich rolników – dodaje Jadwiga Łopata  Z ICPPC

W związku z tym Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi apeluje do rolników o wysłanie specjalnego listu do  Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela, Przewodniczącego Sejmowej Komisji ds.  Rolnictwa, Jarosława Sachajko oraz Wiceprzewodniczącego Krzysztofa Ardanowskiego, w którym apeluje o  utrzymanie i egzekwowanie ustawowego zakazu stosowania pasz GMO, który wprowadzono w Polsce Ustawą o paszach z dnia 22 lipca 2006 roku.

– Domagamy się podjęcia natychmiastowych działań w celu zdemonopolizowania rynku paszowego w Polsce poprzez wdrożenie procesu odchodzenia od GMO w paszach – w roku 2018 redukcja białka GMO o 35%, w 2019  o 70%, w a po trzech latach zupełne zaprzestanie stosowania tego białka – podsumowuje Rose.

Źródło: ICPPC