Holendrzy mniej eksportują owoców i warzyw

0
402

W ciągu pierwszych czterech miesięcy roku eksport holenderskich produktów ogrodniczych spadł o 20%. Od stycznia do kwietna wyeksportowali łącznie 440,0 tys, ton świeżych owoców i warzyw, z wyłączeniem cebuli. Wpłynęły na to mniejsze zbiory marchwi, porów oraz gruszek, a także zbyt duże zapasy jabłek we wszystkich krajach UE. Również opóźnione zbiory warzyw i truskawek spod osłon miały wpływ na zmniejszenie wielkości eksportu.

Niewielki wzrost eksportu Holandia zanotowała w przypadku cebuli (o 2% więcej niż w tym samym okresie 2008 r.) – głównego produktu eksportowego. W sumie za granicę sprzedano 290,0 tys. ton tego warzywa. Najbardziej ucierpiał eksport do Rosji (20,0 tys. ton a przed rokiem 43,0 tys. ton), na co wpływ miały niekorzystne różnice kursowe rubla w stosunku do euro. Wysyłka do Rosji zmniejszyła się aż o 53% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Nawet największy odbiorca holenderskich produktów, czyli Niemcy, zakupili mniej o około 13% niż przed rokiem (180,0 tys. ton). Główny spadek dotyczył w tym wypadku zakupu ogórków, słodkiej papryki, pomidorów oraz porów, marchwi i kapusty. Drugie miejsce pod względem dostaw zajęła Wielka Brytania z wynikiem 62,0 tys. ton, czyli o 18% mniej niż w 2008 roku. Pozostali odbiorcy holenderskich warzyw i owoców to Francja (33,0 tys. ton) i Belgia (29,0 tys. ton).