Spożycie mięsa i jego przetworów w Holandii w 2007 r. było o 2% mniejsze niż w 2000 r. i wyniosło 85 kg na osobę. Ocenia się, że spadek ten dotyczył głównie zmniejszenia się popytu na wieprzowinę, która stanowi połowę mięsa konsumowanego w Holandii. N
Wołowina i cielęcina stanowią 1/4 ogółu mięsa, a mięso drobiowe mniej niż 1/4, na resztę składa się baranina, konina i mięso kozie. W latach 2000-2007 wysokość wydatków na zakup mięsa zwiększyła się o 20%, choć ilość kupowanego mięsa wzrosła tylko o 6%. O 14% zwiększyły się w tym czasie ceny mięsa. W 2007 r. do Holandii sprowadzono 1,3 mln ton mięsa, co było ilością o 90% większą niż w 2000 r. Około 85% importowanego mięsa pochodzi z innych krajów Unii Europejskiej, a głównie z Niemiec.
foto: Wrp.pl