Holendrzy jedzą mniej mięsa

Spożycie mięsa i jego przetworów w Holandii w 2007 r. było o 2% mniejsze niż w 2000 r. i wyniosło 85 kg na osobę. Ocenia się, że spadek ten dotyczył głównie zmniejszenia się popytu na wieprzowinę, która stanowi połowę mięsa konsumowanego w Holandii. N

reklama
Baner SUmi
reklama
Baner Kuhn Maxima
reklama
baner Interhandler


Wołowina i cielęcina stanowią 1/4 ogółu mięsa, a mięso drobiowe mniej niż 1/4, na resztę składa się baranina, konina i mięso kozie. W latach 2000-2007 wysokość wydatków na zakup mięsa zwiększyła się o 20%, choć ilość kupowanego mięsa wzrosła tylko o 6%. O 14% zwiększyły się w tym czasie ceny mięsa. W 2007 r. do Holandii sprowadzono 1,3 mln ton mięsa, co było ilością o 90% większą niż w 2000 r. Około 85% importowanego mięsa pochodzi z innych krajów Unii Europejskiej, a głównie z Niemiec.

(Agra Europe 2009, nr 2343, s. M/10) W.M.
foto: Wrp.pl
reklama
Baner McHale
reklama
reklama

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI