Ten tydzień na krajowym rynku bydła mięsnego przynosi kolejne podwyżki cen skupu ponieważ bydła ewidentnie brakuje, a potrzeby przetwórców i eksporterów są coraz większe. Jak zatem wyglądają ceny bydła mięsnego na dzień 23.01.2025?
Takich cen jakie obecnie są oferowane hodowcy nie widzieli już dawno. Co prawda od kilku miesięcy ceny rosły, ale w ostatnich tygodniach trend wzrostowy wyraźnie przyspieszył. Na rynku widoczne jest ożywienie i duże zainteresowanie żywcem, więc nie jest wykluczone, że stawki mogą jeszcze rosnąć.
Obserwowany obecnie trend potwierdzają publikowane z pewnym opóźnieniem dane ministerstwa rolnictwa, które za okres 6–12.01.2025 r. pokazują, że bydło rzeźne kupowano przeciętnie po 10,79 zł/kg, o 1 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Żywiec wołowy był również o 11 proc. droższy niż przed rokiem.
Dzieląc dane na poszczególne kategorie widać, że w dniach 6–12.01.2025 r. za byki płacono średnio 11,90 zł/kg, za krowy 9,09 zł/kg, a za jałówki 11,07 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 22,57 zł/kg, za krowy w klasie R 19,80 zł/kg, a za jałówki 22,03 zł/kg.
Ceny na wysokich poziomach obserwowane są również u naszych zachodnich sąsiadów, gdyż w Niemczech wg. tamtejszego Stowarzyszenia Producentów Żywca i Mięsa za byki klasy R3 stawki wynoszą od 5,65 do 5,95 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R3 wynosi 5,23 euro/kg, a za krowy w klasie R3 stawkę ustalono na poziomie od 4,50 do 4,85 euro/kg.
Ceny na dzień 23.01.2025 na podstawie ankiety telefonicznej:
W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:
– byki 9 – 14,7 zł netto/kg
– jałówki 7,3 -13,9 zł netto/kg
– krowy 5 – 11 zł netto/kg
Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki
– byki 19 – 23,5 zł netto/kg
– jałówki 18 – 22,5 zł netto/kg
– krowy 14- 21,2 zł netto/ kg
Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.