VII Europejski Kongres Gospodarczy – największa biznesowa impreza tego typu w Europie Centralnej, już za nami. Jednym ze sponsorów była Grupa Azoty, której przedstawiciele aktywnie brali udział w panelach dyskusyjnych.
Jak co roku, tak i ta edycja była okazją do ważnych debat o polskiej i europejskiej gospodarce. Przeważały dyskusje o innowacyjności, nowych trendach i nowych kierunkach myślenia o europejskich rynkach. Odbyło się ono w Katowicach, a jednym ze sponsorów była Grupa Azoty.
Katowickie forum stało się najważniejszym tego typu spotkaniem w kraju. Śląski kongres przyciągnął w tym roku ponad 7 tys. gości. Jednym z tematów przewodnich spotkania była innowacyjność.
Kongres otworzył Prezydent RP Bronisław Komorowski , który właśnie innowacyjności poświęcił swoje wystąpienie. – Polska w ciągu 10 lat chce być w pierwszej dziesiątce najbardziej innowacyjnych gospodarek Unii Europejskiej – podkreślał prezydent Komorowski.
Grupa Azoty była tu również doceniona jako benchmark polskiej innowacyjności. – Grupa Azoty i współpracujące z nią instytuty badawcze to potwierdzenie polskich działań i wysiłków w obszarze R&D – podkreślał Rafał Baniak, podsekretarz stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa.
Drugiego dnia kongresu odbyła się dyskusja na temat bezpieczeństwa żywnościowego, której Grupa Azoty była inicjatorem i partnerem. Rozmowę z panelistami poprawadził Robert Lidke – redaktor naczelny Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
– Grupa Azoty zabiera głos w temacie bezpieczeństwa żywnościowego w skali globalnej. Byliśmy obecni w Davos gdzie Prezes Paweł Jarczewski wiele razy mówił i podejmował ten temat. Dlaczego my? Bo bez nawozów mineralnych trudno byłoby zapewnić odpowiednie ilości żywności – podkreślił Marek Kapłucha, wiceprezes zarządu Grupy Azoty.
W dniach 21-22 kwietnia przedstawiciele Grupy Azoty wzięli udział w siedmiu panelach dyskusyjnych: nie tylko o bezpieczeństwie żywności, ale też o reindustrializacji w Europie, rynku gazu w Polsce, czy w panelu „Chemia – surowce, innowacje, ekspansja“.
Renata Struzik, źródło: Grupa Azoty