Trwają największe na świecie międzynarodowe targi rolno-spożywcze Zielony Tydzień w Berlinie. Zapraszamy na fotorelację z wydarzenia!
W tegorocznych targach Grüne Woche w Berlinie swój udział zapowiedziało 1600 wystawców z 65 krajów. Prezentują oni zarówno swoją ofertę, jak i, jednocześnie najnowsze osiągnięcia w rolnictwie, ogrodnictwie, czy produkcji żywności.
Hale berlińskich targów od 15 stycznia wypełniły się smakowitymi zapachami, kolorowymi roślinami, kwiatami, maszynami rolniczymi i tysiącami zwiedzających. W oddzielnych budynkach prezentowane są zarówno konkretne działy rolnictwa, jak produkcja zwierzęca, produkcja roślinna, ogrodnictwo, czy warzywnictwo, jak i regiony świata, czy kraje. W tym również Polska – pod hasłem „Polen schmeckt” (Polska smakuje). Na 400 metrach kwadratowych w hali 11 wystawia się siedem polskich województw/regionów. Na każdym stoisku regionalnym swoje wyroby prezentuje po ok. 10-15 polskich rolników i producentów żywności.
Jak mówią przedstawiciele ministerstwa rolnictwa, którzy również mają na miejscu swoje stoisko, w tym roku największy nacisk położony jest na zaprezentowanie polskich wyrobów produkowanych według starych, tradycyjnych receptur, żywności regionalnej i ekologicznej. Bo, jak podkreślają, w Polsce stosuje się znacznie mniejsze ilości środki ochrony roślin i nawozów, niż na zachodzie Europy (np. w Niemczech), dlatego nasze produkty rolno-spożywcze już od samego początku, z założenia są lepszej jakości i bardziej bio, niż ich zachodnie odpowiedniki.
Targi Grüne Woche potrwają do 24 stycznia. Towarzyszy im program imprez dodatkowych: wykładów, pokazów, dyskusji panelowych, w tym organizowanej przez niemieckie Federalne Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów konferencję GFFA (Światowe Forum Żywności i Rolnictwa).
Renata Struzik